Linkuri accesibilitate

Liderii G7 discută un nou plan global de infrastructură


La summitul lor din sud-vestul Angliei, liderii G7 au încercat sâmbătă să contracareze influența tot mai mare a Chinei, oferind țărilor în curs de dezvoltare un plan de infrastructură care ar rivaliza cu inițiativa președintelui chinez Xi Jinping de a construi șosele și căi ferate către Europa pe rute ale vechiului drum al mătăsii.

Președintele american Joe Biden și alți lideri ai G7 speră că planul întitulat Build Back Better World (B3W) va oferi un parteneriat de infrastructură transparent care va mobiliza 40 de miliarde de dolari necesare țărilor în curs de dezvoltare până în 2035, a spus Casa Albă. „Nu este vorba doar de ripostarea în fața Chinei, dar până acum nu am oferit o alternativă pozitivă care să reflecte valorile, standardele și modul nostru de a acționa”, a spus un înalt oficial din administrația Biden, citat de Reuters.

Inițiativa chineză pe de altă parte prevede construcția de drumuri prin Asia și Africa înspre Europa, iar de la lansarea ei în 2013 peste 100 de țări au semnat acorduri cu Beijingul în acest efort.

Competiția strategică cu China a fost una din temele majore ale summitului celor mai bogate șapte democrații ale lumii, care are loc în stațiunea engleză Carbis Bay.

Cu o zi mai devreme, liderii G7 au anunțat că vor dona anul acesta și anul viitor un miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 țărilor cu venituri medii și mici pentru a le ajuta să combată pandemia, jumătate din donație fiind asumată de Statele Unite.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG