Linkuri accesibilitate

Părinții jurnalistului Pratasevici, arestat la Minsk, cer ajutorul cancelarului german


Raman Pratasevici, în detenție la Minsk
Raman Pratasevici, în detenție la Minsk

Părinții bloggerului belarus reținut și întemnițat luna trecută după ce zborul său internațional a fost deviat cu forța la Minsk au cerut ajutorul cancelarei germane Angela Merkel pentru eliberarea lui Raman Pratasevici, relatează ziarul Bild. Dmitri și Natalia Pratasevici, care se află în Polonia după ce au fugit din Belarus în urmă cu 10 luni, au declarat într-un interviu publicat pe 12 iunie că fiul lor de 26 de ani și alți deținuți politici din Belarus sunt supuși „sadismului și violenței pe bază zilnică”. „Vă cerem foarte mult să ne ajutați să scoatem toți oamenii nevinovați din închisorile” belaruse, a spus mama lui Pratasevici în apelul adresat lui Merkel.

Bloggerul și prietena sa cu cetățenie rusă, Sofia Sapega, au fost reținuți după ce autoritățile de la Minsk au invocat o presupusă amenințare cu bombă pentru a aduce forțat la sol un avion de pasageri al companiei irlandeze Ryanair, care traversa spațiul aerian belarus în zbor de la Atena la Vilnius, pe 23 mai.

„Auziți acest strigăt al sufletului meu” Apelul mamei jurnalistului Protasevici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Occidentul a răspuns cu asprime la ceea ce mulți au numit act de „piraterie de stat”. Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc noi sancțiuni economice împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenka, luând deja măsuri pentru ocolirea spațiului aerian belarus de către companiile aeriene.

Lukașenka a reprimat violent protestele ample izbucnite împotriva sa după alegerile prezidențiale controversate, din august 2020.

Părinții lui Pratasevici, care este acuzat că ar fi contribuit la organizarea protestelor, mai spun în interviu că scrisorile pe care i le-au trimis în închisoare nu au fost livrate, iar avocatul bloggerului nu poate vorbi liber cu ei la telefon. În scrisoarea către cancelara germană, soții Pratasevici mai vorbesc despre „semne clare de tortură” văzute la fiul lor, care a apărut într-o înregistrare video din detenție în ceea ce se consideră o „confesiune forțată” a acestuia.

XS
SM
MD
LG