Linkuri accesibilitate

Netanyahu nu mai este premierul Israelului. Knessetul aprobă noul guvern de coaliție


Benjamin Netanyahu

Parlamentul Israelului a aprobat, cu un vot la limită, un nou guvern de coaliție, punând capăt carierei de 12 ani în funcția de prim-ministru a lui Benjamin Netanyahu. Pentru instalarea noului guvern au votat, duminică seara, 60 de membri ai Knessetului, contra 59, dintr-un total de 120 de deputați.

Noul premier este Naftali Bennett, de 49 de ani, liderul partidului ultranaționalist Yamina, om de afaceri prosper și fost ministru al apărării care a condus eforturile de combatere a pandemiei.

Naftali Bennett
Naftali Bennett

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, nu a reușit să formeze un nou guvern, după alegerile din 23 martie, care a fost al patrulea scrutin parlamentar din ultimii doi ani în Israel.

În coaliția de guvernare au mai intrat partidul centrist Yesh Atid, condus de Yair Lapid, și formațiuni arabe. Conform acordului de coaliție, Bennet va fi premier până în septembrie 2023, după care funcția va fi preluată pentru următorii doi ani de Lapid. Netanyahu rămâne șeful partidului Likud.

După ce Knessetul a aprobat noul guvern de coaliție, președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite rămân „neclintite în sprijinul său pentru securitatea Israelului” și că administrația sa este „pe deplin angajată” să lucreze cu cabinetul lui Bennett.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG