Linkuri accesibilitate

Unul dintre reformiștii candidați la alegerile prezidențiale din Iran s-a retras


Mohsen Mehralizadeh, la a treia dezbatere electorală la Televiziunea de stat din Teheran 12 iunie 2021

Unul dintre cei doi reformiști aprobat să candideze la alegerile prezidențiale din 18 iunie din Iran și-a retras candidatura.

Presa iraniană relatează că Mohsen Mehralizadeh, fost vicepreședinte în vârstă de 64 de ani, s-a retras din competiția electorala-ultima zi de campanie.

El a fost unul dintre cei doi reformiști autorizați să candideze la alegerile prezidențiale de vineri pentru a-l înlocui pe președintele Hassan Rohani, care a îndeplinit deja două mandate consecutive.

Retragerea lui Mehralizadeh lasă șase candidați într-o cursă care se așteaptă să fie câștigată de șeful sistemului judiciar ultraconservator Ebrahim Raisi.

Raisi, văzut ca un apropiat al liderului religios suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, pare a fi candidatul învingător în aceste alegeri.

Agenția oficială de știri IRNA a informat că Mehralizadeh a demisionat printr-o scrisoare trimisă Ministerului de Interne, care organizează alegerile din țară.

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Mehralizadeh a spus că o declarație oficială va fi emisă în cursul zilei.

Retragerea lui Mehralizadeh va spori probabil șansele celuilalt candidat aflat încă în cursă, care este considerat reformist - fostul șef al băncii centrale, Abdolnasser Hemmati, în vârstă de 66 de ani.

Sondajele de opinie sugerează că prezența la vot ar putea fi mai mică decât de 57% cât a fost la alegerile parlamentare din februarie 2020.

Alegerile prezidențiale au loc pe fondul negocierilor dintre Teheran și puterile mondiale, menite să reînvie acordul lor nuclear din 2015.

Scrutinul are loc pe fondul nemulțumirii populare cu privire la criza economică și socială severă din Iran – care este afectat de sancțiunile internaționale.

De asemenea, pandemia de Covid 19 pare să contribuie la apatia alegătorilor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG