- Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a refuzat din nou să strămute cauza penală în care este vizat Ilan Șor, portalul AGORA menționând că este deja a noua oară când avocații oligarhului fugar au insistat ca dosarul acestuia să fie transferat de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță egală în grad. Printre motivele invocate de avocați se regăsește și faptul că apărarea nu ar avea încredere în completul de judecată de la Cahul, temei însă apreciat drept irelevant de către magistrații de la CSJ.
- „Ceva n-a mers bine pentru „echipa salvatorilor” lui Voronin și Dodon”, afirmă Vitali Andrievski într-un pe AVA.MD. Analizând „arhitectura și cauzele unirii celor care se urăsc și se disprețuiesc reciproc”, adică a liderilor PCRM și PSRM, autorul se arată convins că alianța electorală dintre cele două partide nu a fost creată pentru a obține victoria. În opinia sa, cei care se ocupă de asemene proiecte politice sunt oameni pragmatici, care știu să calculeze șansele, iar șansele comuniștilor și socialiștilor de a reveni la putere ar fi practic nule. Andrievski consideră, în consecință, că miza acestora ar fi doar să creeze haos și să destabilizeze viitoarea guvernare.
- „Timpul s-a oprit” într-o primărie din raionul Nisporeni, constată COTIDIANUL, după ce a aflat că în biroul lui Valeri Ciobanu, primarul din satul Bolțun, una dintre cele mai mari localități din raion, poza fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, mai stă pusă la loc de cinste. „Poate cineva să între pe la el, să-l trezească, că suntem totuși deja în 2021”, a scris în legătură cu asta consilierul raional Dumitru Lazăr, pe pagina sa de Facebook. Portalul amintește, în acest context, că Vladimir Plahotniuc, originar din Nisporeni, reușise la un moment dat să convingă peste 90 la sută din primarii din Nisporeni să adere la PDM, iar în perioada 2015-2018, acesta devenise raionul cu cele mai mari investiții de la buget, raportat la populație, din toată R.Moldova.
- GAZETA DE CHIȘINĂU face o sinteză a reacțiilor revoltate ale unor foști și actuali demnitari, dar și ale unor persoane publice, provocate de eliberarea din funcție, printr-o simplă înștiințare la telefon, a directorului Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga”, Ion Iovcev. Printre acestea este și propunerea pe care i-o adresează profesorului Iovcev eurodeputatul român Eugen Tomac, de a deveni consilierul său la Parlamentul European. Totodată, Gazeta de Chișinău amintește că ministra în exercițiu a Educației, Liliana Pogolșa, cea care a emis ordinul de eliberare din funcție a lui Ion Iovcev, a fost adjuncta lui Gheorghe Sima în același minister în 2003, atunci când s-a încercat redenumirea disciplinelor școlare limba și literatura română în „moldovenească”. De asemenea, publicația menționează că o investigație jurnalistică din 2019 a dezvăluit că numele Lilianei Pogolșa a figurat într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, iar Maia Sandu spunea că pe vremurile când era ministră la Educație a încercat s-o demită pe Pogolșa din funcție, pentru incompetență și abuz, însă fără succes.
- MOLD STREET titrează: „Moldova, inundată de plastic de import”. Portalul citează un raport cu privire la managementul deșeurilor din plastic, realizat de Curtea de Conturi, în care se arată că importul pungilor și ambalajelor din plastic în R.Moldova a crescut în ultimii trei ani cu circa 20%, in pofida unor măsuri de restricționare a utilizării acestora. Autorii susțin că situația se agravează și că, anual, pe cuprinsul R.Moldova, sunt descoperite peste 1.200 de gunoiști neautorizate, în care se acumulează deșeuri mixte, cu efect dezastruos asupra mediului. Toate acestea, în condițiile în care deja 40% din gunoiul din R.Moldova este plastic și niciun ban din Fondul Ecologic Național nu este alocat pentru reciclarea acestuia, punctează portalul.
- NEWSMAKER publică înregistrarea și transcrierea unor convorbiri telefonice, la Moscova, dintre Radu Coșciug, un fost fotbalist al FC „Milsami”, deținut de Ilan Șor, și un interlocutor căruia îi vorbește despre disponibilitatea de a plăti pentru voturile unor emigranți moldoveni în viitoarele alegeri parlamentare. Alegătorii moldoveni aflați în capitala Rusiei ar fi urmat, cum reiese din discuție, să fie plătiți și transportați în mod organizat la secția de votare. Fostul fotbalist a declarat portalului, după publicarea convorbirii, că, de fapt, toată povestea ar fi fost un fel de glumă cu păcăleală și că înregistrarea ar fi apărut pe rețelele de socializare datorită unor suporteri ai lui Renato Usatîi.
- ZIARUL DE GARDĂ continuă să radiografieze trecutul și prezentul pretendenților la funcția de deputat. Miercuri, publicația prezintă detalii despre cariera primilor 20 candidați de pe lista Blocului electoral care poartă numele lui Renato Usatîi, al treilea partid din buletinul de vot la anticipatele din 11 iulie, începând chiar cu liderul „Partidului Nostru”, care e și primar la Bălți. Publicația enumeră principalele dosare în care a figurat Usatîi, amintind, totodată, că prima sa tentativă de a se implica în viața politică din R. Moldova a avut loc în 2014. Atunci el a făcut o serie de declarații controversate, afirmând bunăoară că va construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la frontiera Republicii Moldova cu România sau că va închide Ambasada SUA și va face în locul acesteia un club de karaoke.
Cele mai citite articole
1