Linkuri accesibilitate

Moscova acuză Londra că răspândește minciuni legate de incidentul naval din Marea Neagră. Londra neagă versiunea Moscovei


Distrugătorul britanic Defender în portul Odesa, 18 iunie 2021

Rusia a acuzat Marea Britanie că răspândește minciuni legate de recentul incident naval din Marea Neagră și a avertizat Londra că va răspunde cu hotărîre la orice acțiuni provocatoare ale marinei britanice în largul coastelor peninsulei Crimeea anexată de Moscova.

Ambasadorul britanic în Rusia a fost convocat joi la ministerul rus de externe pentru a i se reproșa oficial că distrugătorul britanic Defender a intrat în ceea ce Kremlinul spune că sînt apele sale teritoriale, dar despre care Marea Britanie și majoritatea lumii consideră că aparțin Ucrainei. Autoritățile britanice au contrazis versiunea oficialităților ruse, spunînd că nu au fost trase focuri de avertisment și nici nu au fost lansate bombe în calea vasului britanic, cum a pretins Moscova.

Rusia a ocupat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, și consideră apele teritoriale din largul coastelor peninsulei ca fiind ale sale. Premierul Marii Britanii Boris Johnson a spus că distrugătorul britanic a respectat legea. „(...) noi nu recunoaștem anexarea Crimeii de către Rusia, iar nava regală efectua o traversare inofensivă a apelor teritoriale ucrainene”, a spus Johnson.

Potrivit legislației internaționale referitoare la mare, traversarea inofensivă permite unui vas să treacă prin apele teritoriale ale unui alt stat dacă nu afectează securitatea acestuia.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG