Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Franța au avertizat Iranul să nu se retragă din negocierile nucleare


Centrala nucleară iraniană Bușehr, imagine de arhivă.

Statele Unite și Franța au avertizat Iranul să nu se retragă din negocierile nucleare, la o zi după expirarea unui acord interimar de monitorizare ONU a activităților nucleare ale Teheranului. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Iranul discută prelungirea acordului expirat în 24 iunie.

Dacă nu e extins, șase săptămâni de negocieri la Viena pentru revigorarea acordului nuclear cu Iranul din 2015 s-ar putea încheia cu o criză, spun diplomații. „Asta rămâne o îngrijorare serioasă”, a afirmat vineri la Paris secretarul de stat american Antony Nlinken la o conferință de presă organizată în comun cu omologul său francez Jean-Yves Le Drain. „Îngrijorarea a fost comunicată Iranului și trebuie rezolvată”, a adăugat Blinken.

Acordul interimar de monitorizare a fost încheiat în februarie pentru trei luni, apoi extins cu o lună, pînă pe 24 iunie. Fostul președinte american Donald Trump a scos în 2018 Statele Unite din Planul de acțiune comun și comprehensiv, cum e numit oficial acordul nuclear iranian, și a reimpus sancțiuni economice împotriva Teheranului.

Președintele Statelor Unite Joe Biden are ambiția de revigora acordul, dar a șasea rundă de negocieri indirecte de la Viena s-a încheiat în 20 iunie cu chestiuni cheie încă nerezolvate. Discuțiile sînt în mare parte blocate din cauza unor detalii tehnice și a cererilor de ridicare a sancțiunilor din partea Iranului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG