Linkuri accesibilitate

Ana Butucea (Italia): Forța de influență a diasporei este la fel de importantă ca votul


Vocea diasporei, Ana Butucea, profesoară de limba română, stabilită de 10 ani în Italia.
Vocea diasporei, Ana Butucea, profesoară de limba română, stabilită de 10 ani în Italia.

Despre alegerile parlamentare anticipate și votul din diaspora am discutat cu Ana Butucea, profesoară de limba romană, care în anii 1988/89 a participat cu elevii săi la cenaclul "A . Mateevici", anii de renaștere natională. De aproape zece ani muncește în Italia.

Vocea diasporei: Ana Butucea, Italia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:19 0:00
Link direct

Europa Liberă: Sunt zile numărate până la data alegerilor parlamentare anticipate. Ce așteptări aveți de la acest scrutin parlamentar anticipat?

Ana Butucea: „Eu aștept o schimbare, cu speranța că vor veni vremuri mai bune pentru toți, prin implicare anume a tuturor, pe verticală, începând de sus până la implicarea fiecăruia dintre noi, cei de jos. Numai implicându-ne cu toții, putem obține rezultate, dar dacă vom aștepta să facă doar cei din Parlament și Guvern, rezultate nu vom avea.”

Europa Liberă: Dar acei politicieni care merită să obțină mandatul de deputat, ce calități ar trebui să aibă?

Ana Butucea: „Ar trebui să fie onești, integri, verticali și neapărat competenți, să aibă competență în fiecare ramură.”

Europa Liberă: Ei spun că sunt onești, că sunt integri, că sunt patrioți, că pun interesele cetățeanului mai presus de orice.

Ana Butucea: „Da, așa au spus de fiecare dată când au fost alegeri parlamentare și proiectele pe care le prezentau aproape toate erau bune, dar nu se îndeplineau. Așa și acum spun, că toți trăiesc cu problemele oamenilor, dar am văzut că majoritatea au avut doar interes personal, de a se îmbogăți cât mai mult ei, rudele și clanurile lor.”

Moldova -- infografic alegeri 2021, profilul candidaților
Moldova -- infografic alegeri 2021, profilul candidaților

Europa Liberă: Și cât de greu și cât de ușor este acum să știi cui trebuie să-i acorzi votul?

Ana Butucea: „E foarte greu, fiindcă se recurge la manipulare, minciuni. Fiecare cetățean trebuie să cunoască care televiziuni fac propagandă și ce holdinguri pentru cine lucrează numai pentru a nu pierde puterea și care lucrează pentru reforme în justiție, pentru dreptate, disciplină și ordine în țara aceasta.”

Europa Liberă: Se discută foarte mult și despre votul cetățenilor aflați peste hotare și se fac promisiuni că se vor gândi și vor fi elaborate politici pentru a fi întorși în R. Moldova cei plecați să-și caute bucata de pâine în străinătate. Cum ați descrie viața de emigrant?

Ana Butucea: „Depinde de ce muncă faci aici, în străinătate. Acum sunt tineri, și cunosc chiar de la mine din sat, care au echivalat diplomele moldovenești și îndeplinesc munci în rând cu italienii și sunt bine plătiți. Mulți au luat împrumuturi de la bancă și au deja și case proprii și plătesc aceiași bani pe care-i plăteau înainte pe chirie și vor să-și facă viața aici și nu cred într-un viitor mai bun pentru R.Moldova. Dar acei care au venit în țări străine după 40 sau 50 de ani, noi avem rădăcini adânci în țară și cred că toți vor să revină acasă. Chiar și unii tineri, dacă vor vedea schimbare și vremuri mai bune în Moldova, se vor întoarce.”

Europa Liberă: Ce preț are votul din diasporă, cât valorează acest vot?

Nu atât votul din diasporă contează, dar și pe cine atragem noi în Republica Moldova, căci noi discutăm .

Ana Butucea: „Nu atât votul din diasporă contează, dar și pe cine atragem noi în Republica Moldova, căci noi discutăm cu cei rămași acasă. Ați văzut la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a câștigat funcția de președinte nu doar datorită diasporei, ea a avut cu 2% mai mult decât Dodon chiar în Republica Moldova. De exemplu, în familia mea, toate rudele, prietenii, toți au votat pentru Maia Sandu, căci am vorbit mult, ne-am expus părerile, ce putem face ca să fie o schimbare radicală cu doamna Maia Sandu în funcție de președinte. Așa și acum, noi vorbim cu prietenii din R. Moldova, cu rudele, cu familia și toți suntem pentru același partid.”

Europa Liberă: Unde o să votați?

Ana Butucea: „Eu o să votez la Vicența, la 21 de kilometri. De stat în coadă întotdeauna am stat, și la prezidențiale, în ambele tururi, dar nu aceasta e problema. Trebuie să ne ducem mai de dimineață și stăm și în coadă ca să votăm, numai de s-ar vedea schimbări în țară.”

Europa Liberă: Unii spun că în aceste alegeri voi, cei din diasporă, o să vă răsplătiți cu guvernanții care în toți acești ani au făcut ca o parte din cetățenii țării să fie fugăriți de acasă sau să fie impuși de situație să plece din Republica Moldova.

Ana Butucea: „Fiecare își primește răsplata pentru ceea ce a făcut. Cred că așa se va întâmpla cu diaspora, o să-și dea votul acela care-l merită cei care au fost la guvernare, ori nimeni nu-i va vota ori vor avea un procentaj minim din partea diasporei.”

Europa Liberă: Și pe ce drum vreți ca să se îndrepte R. Moldova după 11 iulie, care ar fi calea corectă?

Ana Butucea: „Eu întotdeauna am fost un luptător înflăcărat, mare patriot pentru unirea cu România, dar toți cei care-și rupeau cămășile de pe ei și se dădeau mari patrioți ne-au dezamăgit total, dar până la urmă am înțeles că ei nu aveau ași pentru a se uni cu România. Cred că proiectul de integrare în UE e mai bun pentru țară, căci noi, practic, suntem integrați cu România, în sens cultural, iar odată cu integrarea în UE, se va produce integrarea și cu vecinii.”

Europa Liberă: De când sunteți plecată?

Ana Butucea: „Am plecat prima dată în 2004-2008, apoi am revenit acasă pentru a sta cu familia, cu nepoții și chiar aveam nostalgie pentru munca mea. Am lucrat șase ani în învățământ și pentru a avea și o pensie, să am mai mult de 30 de ani stagiu de muncă, apoi în 2016 am revenit în Italia. Deci am nouă ani și jumătate de ședere aici.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre politica și politicienii care s-au perindat în Parlamentul Republicii Moldova de-a lungul timpului?

Ana Butucea: „În toți acești 30 de ani noi am avut mari speranțe, dar ne-am dezamăgit. Dacă nu avea să fie factorul acesta de îmbogățire, ar fi mers mai bine. Dar vedeți că cei care se îmbogățesc vor tot mai mult. Ne-au dezamăgit total.”

Europa Liberă: Unii aseamănă politica cu spălatul unei ferestre. Nu contează de care parte ești, murdăria este de cealaltă parte . Dar acum se vorbește despre o politică curată, care ar trebui s-o facă cei cărora le pasă de R. Moldova.

Ana Butucea: „De aceea și am ales PAS, deoarece sloganul lor cu reforma în justiție, dreptate, ordine și disciplină este bun. Evident că nu vom înlătura sărăcia doar cu reforma în justiție, dar dacă nu vor fura bani, dacă nu va exista economie tenebră, lucrurile vor merge spre bine, căci acei bani vor fi investiți în economie și se vor crea locuri de muncă.”

Europa Liberă: Cum ar arăta R. Moldova fără remitențele trimise de cei aflați peste hotare acasă?

Ana Butucea: „Ar fi fost mult mai săracă, căci cei care lucrează în țări străine trimit foarte mulți bani. Chiar și eu toți banii am trimis acasă și care au fost folosiți pentru lucruri utile, de exemplu, pentru materiale de construcție. Deci, statul a avut de câștigat.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?

Ana Butucea: „Îmi doresc o schimbare spre bine pentru toți oamenii, pentru toate categoriile, și pentru cei vulnerabili, pentru tineri, pentru toți. Dar mâine trebuie să alegem grâul de neghină și sperăm că așa va fi.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG