Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii. Prioritățile Maiei Sandu: sănătatea, integrarea europeană, justiția


Moldova, Bilanț retrospectivă generic
Moldova, Bilanț retrospectivă generic

Președinta Maia Sandu și-a anunțat o listă de priorități în politica externă pentru 2021 și 2022, spunând în preambul că aceasta trebuie să fie în interesul cetățeanului, că instituțiile statului trebuie să vorbească în acest domeniu cu „o singură voce”, că integrarea europeană este cel mai potrivit model de dezvoltare. Șefa statului prezintă, de la persoana întâi, mai multe obiective punctuale, ca asigurarea dreptului moldovenilor la călătorie după pandemie, sau relansarea economiei cu sprijin extern. De ce a ales Maia Sandu, care va domina probabil politica externă inclusiv prin intermediul unui viitor guvern loial, un asemenea limbaj personal, în loc de unul diplomatic mai clasic? Este una din întrebările adresate invitaților săi de Tamara Grejdeanu, în retrospectiva săptămânii politice:

Retrospectiva săptămânii. Prioritățile Maiei Sandu: sănătatea, integrarea europeană și justiția
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Șefa statului spune că întâietate va avea asigurarea cetățenilor cu vaccin și depășirea crizei sanitare, în documentul care trasează prioritățile de politică externă fiind inclusă și relansarea economică sau combaterea corupției.

Analistul Nicolae Negru este de părere că aceste obiective, așa cum au fost expuse, țin mai mult de politica internă iar Maia Sandu și-ar asuma lucruri care țin de activitatea de bază a altor entități, cum ar fi ministerul sănătății sau cel al economiei. El sugerează că președinta a vorbit prea puțin despre chestiuni importante pentru supraviețuirea economică a Republicii Moldova:

„Despre această integrare europeană, iarăși ea se referă așa, tangențial, nu precizează în ce măsură se va concentra asupra acestei probleme și ce va face în această direcție. Cu acest Acord de asociere ce facem, noi rămânem mult în urmă, iarăși, referirea a fost așa, foarte expeditivă. Tangențial s-a referit și la acest acord de Liber Schimb. Se teme să lase niște unghiuri ascuțite, se exprimă în așa fel încât să fie mulțumiți și unii, și alții. E vorba de o inerție post-electorală, fiindcă și aici, când vorbim de securitatea regională, insistăm să fie retrase trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova? E o chestiune principială.”

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Nicolae Negru se arată convins că șefa statului ar fi trebuit să fie mai fermă în angajamentele de politică externă și direcțiile de apropiere de Uniunea Europeană, mai ales după obținerea majorității parlamentare de partidul pro-prezidențial PAS. Formațiunea a anunțat după alegeri că reformarea justiției, atragerea investițiilor și fondurilor europene vor fi printre priorități. Nicolae Negru crede că primul test pentru noua guvernare va fi formarea cabinetului de miniștri:

„Cea mai mare sarcină este să se formeze guvernul. Atunci când se va forma guvernul, vom vedea, de fapt, ce țintește sau încotro se îndreaptă Republica Moldova. Dacă vom avea un guvern monocolor, atunci eu cred că vor apărea anumite probleme. Societatea așteaptă de la noua guvernare să apeleze la cele mai bune cadre. Dacă va prevala interesul de partid, atunci eu cred că o să fie o oarecare dezamăgire.”

Stela Jantuan
Stela Jantuan

Comentatoarea politică Stela Jantuan crede că sarcina urgentă a noii guvernări este să facă regulă în instituțiile statului și legislație, care oferă actualmente pârghii pentru îmbogățire ilicită și delapidări:

„Demontarea acestui sistem poate fi făcută în primul rând prin măsurile legislative, adică, în perioada conducerii democrate au fost legile care au permis capturarea statului și înrădăcinarea acestui sistem cleptocrat. De asta, de vorbit despre aceea că ei vor acționa conform legii, de mers pe legile făcute pentru a mafiotiza acest stat este incorect. Prioritate sunt sigur că legile care vor da restart sistemului judiciar, sistemului procuraturii, poliției, care, de fapt, au fost instrumente de constrângere.”

În opinia Stelei Jantuan, mai ales în domeniul justiției pot fi operate modificări care vor impulsiona reformele și chiar vor livra rezultate rapide. Totuși, crede ea, cetățenii nu trebuie să aibă iluzia unor succese peste noapte. Iar pentru a-și păstra susținerea masivă de la alegeri, guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritatea ar trebuie să fie una incluzivă, concluzionează comentatoarea.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG