Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Parlamentul și clasa politică reînnoită vor da tonul schimbării


Ce concluzii se pot trage după prima ședință a noului Parlament? Valentina Ursu a stat de vorbă cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan.

Igor Boțan: Parlamentul și clasa politică reînnoită vor da tonul schimbării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:44 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Astăzi a fost învestită componența legislaturii a XI-a a parlamentului și acesta a fost scopul pentru convocarea ședinței parlamentului. În cadrul acestei ședințe, președinta Republicii Moldova, dna Maia Sandu a ținut un discurs care, de fapt, este o sinteză a propriului program electoral din noiembrie 2020 și al fracțiunii PAS, care, iată, este majoritate în parlament.

Înseamnă revizuirea cardinală a modului de guvernare...

Deci, a fost transmis un mesaj clar, de fapt, mesajul dnei Maia Sandu conține tezele de bază ale programului guvernului care va fi învestit cred că foarte curând.”

Europa Liberă: Ea zice că este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara. O adevărată revoluție ce ar însemna?

Igor Boțan: „Înseamnă revizuirea cardinală a modului de guvernare și știm că dna Maia Sandu pune accentul pe lupta împotriva corupției și pe o administrație eficientă. Deci, acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le înțelegem din mesajul Domniei sale, însă atunci când vorbim despre revoluție, trebuie să înțelegem că revoluția, de fapt, înseamnă ieșirea din cadrul existent.

Eu nu cred că vom avea o ieșire din cadrul existent, cel puțin din cadrul legal, dar în modul de aplicare a legislației Republicii Moldova, în modul de administrare sigur că ne putem aștepta la inovații și probabil după ce vom vedea rezultatele acestor inovații, vom putea judeca dacă sunt revoluționare sau ba.”

Este vorba despre voința politică...

Europa Liberă: Lupta împotriva corupției trebuie să o ducă politicienii sau trebuie să o ducă instituțiile care au această menire, în primul rând, justiția și procuratura?

Igor Boțan: „Este vorba despre voința politică, manifestarea acestei voințe și această manifestare a voinței politice se face și prin modelarea cadrului legislativ. Deci, aveți dreptate, instituțiile abilitate prin Constituție, prin legile Republicii Moldova vor fi vârful de lance în combaterea corupției, însă camertonul, cel care va da tonul va fi parlamentul și clasa politică reînnoită după aceste alegeri.”

Europa Liberă: Admiteți că ar putea să se zdruncine fotoliul procurorului general? Dl Stoianoglo, cel puțin, a declarat în spațiul public că el nu-și va prezenta demisia, așa cum ar aștepta-o unii.

Igor Boțan: „În privința procurorului general e nevoie de o abordare foarte, foarte precaută. Avem legea din 2016 privind procuratura și acolo sunt foarte clar expuse motivele și posibilitățile de demitere eventuală a procurorului. Actualmente, din punctul meu de vedere, astfel de premise nu există, dar dacă ne amintim de opțiunea pe care a propus-o actualul procuror general atunci când a fost selectat, el și-a propus să obțină succese rapide în cazurile de rezonanță.”

Europa Liberă: Și a trecut un an și șapte luni și întârzie rezultatele pe aceste cazuri de rezonanță?

Igor Boțan: „Aceste rezultate, într-adevăr, lipsesc deocamdată, dar noi nu știm care sunt cauzele, pentru că procurorul general, la rândul dumisale, are dreptate atunci când spune că cadrul legal trebuie respectat. Și noi știm care sunt lucrurile pozitive pe care le-a realizat dl procuror general în privința clasării dosarelor care au fost politice, și acest lucru trebuie apreciat.”

Europa Liberă: E unica realizare despre care vorbesc experții.

Igor Boțan: „Da, e unica realizare, dar ea este importantă și trebuie s-o apreciem la justa valoare. În privința cazurilor de rezonanță, sigur că aici există probleme, dar, așa cum spune dl procuror, totul trebuie să se facă în cadrul legal existent și dosarele care sunt pe rol sau cele care urmează a fi deschise trebuie să fie așa cum prevede legislația în conformitate cu procedurile, pentru că altminteri, dacă se încalcă procedurile, avem lucruri foarte urâte, cu care ne-am ciocnit și am văzut că oameni care au fost condamnați pe bună dreptate pentru lucrurile pe care le-au comis, vedem că ulterior contestă cauzele care au fost deschise pe numele lor pe motiv că au fost încălcate procedurile. Deci, trebuie să fim foarte precauți în acest sens.”

Europa Liberă: Ilan Șor, care a obținut și el mandatul de deputat, nu s-a prezentat în legislativ, dar a avut o ieșire în spațiul public și s-a adresat chiar Maiei Sandu, amintindu-i iarăși despre voința politică și amintind - a câta oară? - că el este gata să vină și să întoarcă miliardul. Care va fi finalitatea acestor declarații?

Igor Boțan: „Dacă vorbim de politicianul Ilan Șor, atunci toate declarațiile lui se încadrează în câmpul de manevră pe care de mult îl practică acest politician, începând cu 2016, atunci când a preluat platforma „Ravnopravie” pentru a-și da pondere în spațiul public în calitate de politician pe lângă faptul că deja era anchetat pentru abuzurile pe care le-a comis și pentru lucrurile foarte stranii care s-au întâmplat odată cu anunțarea opiniei publice despre furtul miliardului. Ne amintim despre camioneta care a ars cu documentele originale, ne amintim despre soarta șoferului care conducea acea camionetă, un șir de lucruri care sunt foarte-foarte stranii. Deci, a fost o stratagemă de a se implica politic pentru a-și da pondere și pentru a se putea apăra, dar noi știm că Procuratura Generală îl consideră pe Ilan Șor unul dintre principalii actanți ai furtului miliardului, beneficiar fiind dl Plahotniuc și ne amintim că în mod straniu acești doi politicieni care se susțineau în mod reciproc au dispărut în aceeași zi în mod misterios din Republica Moldova, iar toate aceste declarații ale dlui Șor că el poate întoarce miliardul fac parte din aceste manevre.

Dacă poate întoarce acest miliard, înseamnă că știe unde se află acest miliard, în ce conturi ș.a.m.d. și nimeni nu-l împiedică să contribuie la întoarcerea banilor furați, iar ulterior organele competente din Republica Moldova vor hotărî pe marginea sorții acestuia.”

Europa Liberă: Inaugurarea activității noului parlament nu a fost lipsită de critici și unii spun că, de ce ar fi trebuit să se ia o pauză tocmai până joi, de ce nu s-ar fi procedat la formarea structurilor în legislativ? Ce punct de vedere împărtășiți?

Igor Boțan: „Noua componență a parlamentului de legislatura a XI-a a bătut un record, este pentru prima dată când parlamentul se convoacă în ședință doar la două săptămâni după alegeri. Din punctul acesta de vedere, trebuie să subliniem că parlamentul s-a convocat foarte repede și din ziua de astăzi, 26 iulie, începe mandatul parlamentului de legislatura a XI-a. Asta a fost menirea acestei convocări. În privința stabilirii organelor de conducere a parlamentului, a structurării acestuia, cred că e nevoie ca deputații aleși să discute dacă configurația precedentă este valabilă și pentru această legislatură.

Nu poți să începi numirea în funcție a președinților de comisii ș.a.m.d. până nu ajungi la concluzia că actuala structură a parlamentului este cea dorită, dar am văzut că președintele ședinței a anunțat că i-a parvenit cerința unei pauze, deci a anunțat-o, după care sigur că urma să fie pusă la vot, din păcate, acest lucru trebuia să-l facă președintele ședinței, trebuia să spună: „punem la vot”, pentru că ședința următoare va fi, de fapt, continuarea acestei discuții. Deci, mie mi se pare că da, la început trebuie să aibă loc discuții, tocmai de asta și prevede Regulamentul parlamentului un anumit termen pentru constituirea fracțiunilor. La urma urmei, deputații erau în drept să întrebe Partidul Comuniștilor și al Socialiștilor dacă nu cumva formează două fracțiuni ș.a.m.d. Pentru asta e nevoie de timp ca să adopte decizii, pentru că este vorba de decizii importante care ulterior au impact asupra structurii Biroului permanent, formarea și distribuirea deputaților în comisii parlamentare și reprezentarea lor în funcțiile de vicepreședinți ai parlamentului ș.a.m.d. E mai bine să li se dea o pauză scurtă, ca aceste decizii să fie foarte bine argumentate și odată convocat pentru stabilirea organelor de lucru, să fim siguri că toți au fost informați și noua structură este una adecvată.”

Europa Liberă: Și când credeți că va fi învestit și Cabinetul de miniștri?

Igor Boțan: „Cabinetul de miniștri va fi învestit relativ repede, pentru că discursul de astăzi al dnei președinte marchează reperele pentru noul program de guvernare și am văzut că accentele au fost puse foarte clar și viitorul candidat la funcția de prim-ministru sigur că va trebui să ia în considerare aceste sugestii ale dnei președinte.”

Europa Liberă: Dna președintă a spus că viitorul guvern trebuie să construiască noul model de creștere economică. Regândirea modelului economic presupune un efort din partea tuturor actorilor din Republica Moldova și atunci când se va înțelege acest lucru, atunci se va putea vorbi mai concret despre responsabilitățile care îi revin viitorului Cabinet de miniștri.

Igor Boțan: „Dna președintă a pus accentele de o anumită manieră, ea a vorbit despre reindustrializarea țării, despre digitalizare, ea a vorbit despre alte lucruri importante...”

Europa Liberă: ...parteneriatul cu oamenii de afaceri.

Ne dăm seama că este cineva din Partidul Acțiune și Solidaritate...

Igor Boțan: „Deci, foarte multe lucruri care trebuie să se regăsească în noul program de guvernare, iar pentru întocmirea acestui program e nevoie ca viitorul candidat la funcția de prim-ministru să ia cunoștință. Ne dăm seama că este cineva din Partidul Acțiune și Solidaritate...”

Europa Liberă: Se zice că acea candidatură poate să fie chiar Natalia Gavriliță.

Igor Boțan: „S-ar putea să fie, dar este important că anume șeful statului dă tonalitatea și de la Domnia sa emană încrederea, pentru că dna președintă, de fapt, a fost forța motrice a campaniei. Toată lumea a înțeles acest lucru, a avut și inspirație, și tărie de caracter, după ce socialiștii au provocat criza guvernamentală în decembrie anul trecut, să treacă toate etapele și să aducă Republica Moldova în pragul acestei, cum a numit-o dumneaei, revoluții de administrație. Vom vedea.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG