Europa Liberă: De la anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, mai mult se vorbește despre victoria zdrobitoare pe care a obținut-o partidul pro-prezidențial PAS și mai puțin despre înfrângerea entităților politice de pe stânga. De ce au suferit eșec în aceste alegeri politicienii cu viziuni pro-estice?
Igor Boțan: „În aceste alegeri, politicienii pro-eurasiatici au suferit eșec, fiindcă aceste alegeri, de fapt, au reprezentat al treilea tur de scrutin al competiției pro-europenei Maia Sandu și pro-eurasiaticului Igor Dodon. De la bun început era clar că victoria va fi de partea Maiei Sandu, a partidului domniei sale. Acest lucru l-au arătat sondajele de opinie începând cu luna ianuarie, adică la 2-3 luni de la rezultatele alegerilor prezidențiale și acest scor nu s-a schimbat.
Am fost cu toții uimiți să descoperim că sociologia moldovenească, dacă o reducem la colectarea datelor despre intenția de vot a cetățenilor, a lucrat perfect, cu mici abateri care au venit din partea unei singure companii, alte patru companii au dat rezultate perfect corecte și cel mai uimitor lucru a fost că, din luna ianuarie și până în luna iulie, intențiile de vot ale cetățenilor, practic, nu s-au schimbat, au fost stabile, ceea ce confirmă faptul că scrutinul parlamentar a fost, de fapt, al treilea tur al scrutinului prezidențial.”
Europa Liberă: Dar și bazinul electoral al socialiștilor, al comuniștilor era unul fidel pentru aceste partide. De această dată, totuși, dacă e să analizăm ce s-a întâmplat în UTA Gagauz-Yeri, în alte raioane, unde preponderent lumea vota pentru PCRM și PSRM, de această dată credeți că ar fi ieșit mai puțini la vot, credeți că s-ar fi pierdut din suportul simpatizanților lor?
E nevoie de modificări cardinale în cadrul PSRM, dacă formațiunea vrea să supraviețuiască...
Igor Boțan: „Aveți dreptate. Mulți din simpatizanții partidelor eurasiatice și-au pierdut încrederea în formațiunile care îi reprezentau adineaori. Și ne-am convins de acest lucru din investigațiile jurnalistice, din intervievarea cetățenilor, de exemplu, din Găgăuzia. Am fost surprinși să vedem cum cetățenii din Găgăuzia l-au caracterizat pe liderul Partidului Socialiștilor, pe dl Dodon, după toate aceste istorioare cu pungile primite de la Plahotniuc, cu pescuitul cu năvodul, cu vânătoarea rușinoasă a mistreților ș.a.m.d.
Oamenii nu s-au reținut în niciun fel ca să-și exprime dezaprobarea față de un astfel de lider și cred că dl Igor Dodon și colegii lui de partid trebuie să facă niște concluzii. Deci, e nevoie de modificări cardinale în cadrul acestei formațiuni, dacă vrea să supraviețuiască și cred că cea mai bună soluție este ca liderul actual să-și dea demisia și să fie propus un alt lider, dacă formațiunea vrea să supraviețuiască, fiindcă cu un astfel de bagaj, în special mă refer la filmulețele care au apărut acum trei ani, când, fiind în poziția de șef al statului, acesta merge într-un birou privat al unei persoane private, chiar dacă fusese recent aleasă în funcția de deputat al Republicii Moldova, și am văzut lucruri stranii, de exemplu, cum dl Plahotniuc se adresează șefului statului per tu și îl numește tu, iar șeful statului, în biroul acestuia, i se adresează cu dumneavoastră.
Și plus la aceasta, am văzut ce politică promova ex-președintele Igor Dodon, atunci când îi dicta dlui Plahotniuc voința lui Kozak privind soluționarea problemei transnistrene și substituirea termenilor, ca cetățenii Republicii Moldova să nu se priceapă că este vorba de federalizare. Acestea sunt lucruri care nu pot fi trecute cu vederea și timp de doi ani de zile toate aceste lucruri i-au erodat imaginea, mai cu seamă că Igor Dodon și după aceea a comis un șir de greșeli. Deci, s-a discreditat completamente ca manager, hai să spunem așa, manager de partid, manager politic, plus cei din partid, și ne-am convins de acest lucru, i-au reproșat multe lui Igor Dodon. Nu sunt întâmplătoare plecările în ajunul alegerilor parlamentare, când branșa din Ialoveni a părăsit partidul, s-au întâmplat lucruri similare și în raioanele de nord ale Republicii Moldova și mesajul a fost foarte clar, că un astfel de lider nu-i mai reprezintă.”
Europa Liberă: Igor Dodon se arăta mulțumit de felul cum încearcă și-i reușește, în opinia lui, să gestioneze relația moldo-rusă. S-ar fi părut că Rusia îi este un scut în lupta politică din Republica Moldova, dar lucrurile nu par exact așa cum încerca să le prezinte Igor Dodon. Credeți că de la Kremlin nu mai vin simpatii pentru el?
Igor Boțan: „Dl Igor Dodon s-a discreditat completamente, și nu doar în ochii cetățenilor din Republica Moldova, votanților lui, dar și în ochii celor din Federația Rusă. Și putem aduce exemple concrete: Igor Dodon acum 5-6 ani ne asigura că este capabil să mobilizeze moldovenii din diaspora moldovenească din Rusia ca să participe masiv și să-l susțină și noi am văzut că Igor Dodon nu are niciun fel de suport, pentru că promisiunile de a rezolva probleme concrete, reale ale cetățenilor noștri care lucrează în Federația Rusă nu au fost onorate, au fost doar niște promisiuni vagi. Problema agricultorilor din Republica Moldova care au pierdut piața rusească după politica lui Putin de a pedepsi Republica Moldova, pentru că a îndrăznit să semneze Acordul de Asociere.
Noi am văzut că timp de 4 ani de zile, cât a fost șef al statului, promițând că rezolvă o dată pentru totdeauna problema exportului producției agricole moldovenești pe piața rusească, nu a făcut absolut nimic, totul se face în baza unor așa-zise „liste” cu denumiri de firme, numere de telefoane, cu intermediari ș.a.m.d. Deci, este un lucru absolut halucinant, plus Igor Dodon a comis o mare greșeală că a insistat permanent pe dreptatea Rusiei în conflictul cu Ucraina. Mai mult decât atât, ne amintim că Igor Dodon a devenit politician de rang național datorită suportului lui Putin în „opera” acestuia de anexare a Crimeii. Și asta i-a fost ca o ștampilă pusă în frunte că acest politician nu are viziune de lungă durată.
Actualmente vedem că toată politica îndreptată spre Uniunea Economică Eurasiatică a eșuat, Rusia este într-o criză extraordinar de adâncă, cu reducerea drepturilor cetățenești, cu închiderea și judecarea pe sprânceană a liderilor opoziției. În Belarus situația este și mai proastă, se apropie un colaps economic și izolarea totală a țării și în această țară avem o situație despre care știe toată lumea. Armenia, în pofida faptului că a pierdut războiul din Karabah, i-a arătat spatele lui Putin și Uniunii Economice Euroasiatice, întorcându-se cu fața spre Uniunea Europeană. Nu mai vorbesc de Asia Centrală, unde lucrurile sunt mult mai complicate și mai interesante, dar unde sunt actori politici mult mai viguroși din punct de vedere economic decât Federația Rusă și atunci, această politică pe care a promovat-o Igor Dodon de-a lungul anilor a dat faliment. Deci, nu mai ai ce propune și ce le spune oamenilor despre o astfel de politică.”
Europa Liberă: Dar atunci când Igor Dodon a făcut promisiuni cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv că va ajuta agenții economici să-și exporte marfa, că-i va ajuta pe moldovenii din diasporă să-și legalizeze șederea în Federația Rusă, că se vor înregistra succese pe dosarul transnistrean, el avea promisiunea Kremlinului că va fi ajutat în soluționarea tuturor acestor probleme?
Igor Boțan: „Nu, el nu avea această promisiune și noi știm acest lucru. Prima vizită în calitate de șef al statului în ianuarie 2017 a arătat că Igor Dodon nu știe ce vrea să facă și cum vrea să facă, a mers la Putin, am văzut acele filmări în care-i promitea președintelui Putin că va face un șir de lucruri care să-i convină Federației Ruse și ne amintim de răspunsul dlui Putin. Putin i-a spus atunci: „Dle Dodon, noi am citit Constituția Republicii Moldova, noi știm ce împuterniciri aveți Dvs., nu faceți promisiuni până nu luați în mâini întreaga putere de stat”. Acesta i-a fost răspunsul lui Putin, ceea ce înseamnă că promisiunile au venit din partea lui Dodon, promisiuni către Putin, pentru a se asigura că Putin îl va susține în continuare, iar odată ce Igor Dodon a fost incapabil să ia în mâinile sale puterea din Republica Moldova, lucru care s-a întâmplat doar în ultimii doi ani de zile și asta datorită la început suportului Partidului Democrat, apoi Partidului „Șor”, oricum nu a reușit să facă nimic.
Exact acum un an Dodon a recunoscut că problema transnistreană nu poate fi rezolvată nici pe calea federalizării...
În plus, dacă ați pomenit de problema transnistreană, Igor Dodon a încercat să-l copie pe Vladimir Voronin, neînțelegând că rezultatul final va fi același, a încercat să federalizeze Republica Moldova, e vorba de un proiect practic, un proiect pe care l-am văzut cu toții, care până în prezent este agățat pe site-ul Partidului Socialiștilor și stă acolo din anul 2013, proiectul de federalizare al lui Igor Dodon, după care Igor Dodon a mers mai departe cu așa-zisul „pachet comprehensiv”, ceea ce înseamnă că a copiat de la Voronin planul din 1 iunie 2004 privind Pactul de stabilitate pentru Moldova și rezultatul este același ca și în cazul lui Vladimir Voronin, cedări nu s-au făcut, dar nici progrese nu sunt. Toate lucrurile care s-au făcut mai mult sau mai puțin esențiale despre care putem vorbi s-au făcut de către Plahotniuc în cadrul așa-zisei „diplomații oligarhice”, pe care Plahotniuc a realizat-o împreună cu vizaviul lui din Transnistria, cu dl Gușan. Deci, după plecarea lui Plahotniuc, în problema transnistreană nu s-a întâmplat nimic, iar exact acum un an de zile Igor Dodon a recunoscut că problema transnistreană nu poate fi rezolvată nici pe calea federalizării Republicii Moldova, ea e posibilă doar dacă marii actori internaționali ar binevoi să se concentreze pe marginea acestei probleme și să găsească o soluție. Și pentru asta Igor Dodon a făcut politică de aproape șase ani de zile în Republica Moldova, promițând marea și sarea, ca ulterior să ajungă exact în punctul în care a ajuns și colegul lui de coaliție, dl Vladimir Voronin.”
Europa Liberă: Puteți anticipa care va fi relația putere-opoziție în actualul legislativ rezultat în urma alegerilor din 11 iulie? Igor Dodon promite că va fi o opoziție dură, dar spune că va pune umărul ca să fie votate acele legi de care au nevoie cetățenii.
Igor Dodon nu poate fi liderul unei opoziții dure, pentru că este un personaj compromis...
Igor Boțan: „Igor Dodon nu poate fi liderul unei opoziții dure, pentru că este un personaj compromis. Ceea ce poate face Igor Dodon este să înjghebe în parlament o minoritate parlamentară, adică dacă am avut majoritatea parlamentară Dodon-Șor, vom avea de această dată o minoritate parlamentară tot Dodon-Șor, la care s-a alăturat și Voronin. Iată ce poate face Igor Dodon, dar toată lumea înțelege că este vorba despre o glumă și că Igor Dodon nu a fost în stare atunci când a promis că va face proteste, de exemplu, pentru a apăra pozițiile limbii ruse în Republica Moldova, după hotărârea Curții Constituționale, că organizează un marș spre Chișinău și multe alte lucruri.
Igor Dodon a organizat proteste doar atunci când era voie de la poliție, când, fiind protejatul lui Plahotniuc, da, a organizat mici proteste prin raioane fără niciun impact și consecințe serioase pentru stabilitatea politică pe care și-o dorea Plahotniuc atunci când a devenit coordonatorul puterii executive. Deci, trebuie să fim foarte-foarte îngrijorați de faptul că nu vom avea o opoziție robustă, mai cu seamă că cele trei forțe din opoziție - socialiștii, comuniștii și Partidul „Șor” - au viziuni ideologice absolut diferite. Partidul lui Igor Dodon, în mod surprinzător, și-a schimbat ideologia, a devenit partid conservator, copiind Edinaia Rossia a lui Putin. Noi înțelegem că Putin este fanul țarului Alexandru al III-lea, dar ce are Republica Moldova cu politica țarului Alexandru al III-lea!? Dacă vorbim de Voronin, deci, Voronin pretinde că este șeful unui partid marxist, dar dacă este vorba de un partid marxist, atunci când era la guvernare de ce a proclamat revoluția liberală în economia Republicii Moldova?
Despre Partidul „Șor” nici nu avem ce discuta. Partidul „Șor”, dacă îl cităm din memorie pe Igor Dodon, este un exponent al mafiei și bandiților din Republica Moldova. Deci, vom avea o minoritate parlamentară ca un echivalent al fostei majorități parlamentare Șor-Dodon, la care s-a alăturat, iată, Vladimir Voronin. Și asta e o problemă foarte mare, pentru că dezideratul la care m-am referit, să avem o opoziție robustă, cu cabinet din umbră, cu plan de acțiuni, cu proiecte ambițioase, ca să țină în chingi această guvernare nouă, care chiar dacă dă impresie bună, cu băieți și fete foarte bine educați, dar care nu are experiență și poate călca în străchini și asta trebuie să ne pună în gardă.
Din păcate, nu vom avea această opoziție parlamentară și putem doar să sperăm că opoziția extraparlamentară va găsi motive să se consolideze cumva, plus cred că Igor Dodon va avea mari probleme legate de finanțarea partidului, pentru că s-a dovedit, așa cum spuneam, un manager foarte slab. Toată lumea a văzut că prezenta ceva interes atunci când era sub tutela lui Voronin, ulterior a lui Plahotniuc, iar atunci când a rămas de unul singur a dat greș în toate calculele sale. Deci, va avea probleme cu finanțarea partidului, va avea probleme cu resursa informațională de care dispune, pentru că am văzut că Partidul Acțiune și Solidaritate și dna Maia Sandu au transmis un mesaj foarte clar că vor să facă regulă în ceea ce privește mass-media din Republica Moldova. Și este foarte corect și bine dacă vor face aceste lucruri, există un șir de surse care trebuie puse la punct, cel puțin, surse care l-au deservit pe Plahotniuc, apoi pe Dodon și care își ascund beneficiarul.
Acest lucru trebuie rezolvat, trebuie rezolvată problema cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului, pentru ca instituțiile mass-media din Republica Moldova să informeze cetățenii, dar nu să-i dezinformeze și să promoveze politici părtinitoare. Sunt multe lucruri care trebuie făcute și care nu sunt în niciun caz în favoarea socialiștilor și a lui Igor Dodon.”
Europa Liberă: Ceea ce-și propune noua guvernare - să modifice Constituția. Pentru a fi modificată legea fundamentală, e nevoie de 67 de voturi, PAS are 63, dar se arată încrezători că ar mai putea să găsească patru mandate în rândul opoziției și intenția lor este să modifice Constituția, astfel încât să poată fi confiscate averile nejustificate. Se vor găsi aceste patru voturi?
Igor Boțan: „Eu nu știu dacă se vor găsi aceste patru voturi, este vorba de 68, și nu de 67.”
Europa Liberă: 68 și trebuie cinci voturi.
Pentru dl Voronin acest lucru ar reprezenta o posibilitate să se răzbune pe cei care l-au trădat...
Igor Boțan: „Da, cinci voturi. S-ar putea să discute cu Vladimir Voronin, care s-a arătat deschis să contribuie la modificarea Constituției, pentru ca în Constituție să apară clauza privind integrarea europeană și dacă dl Voronin se ține de cuvânt, și acesta va fi un test pentru Domnia sa, nu cred că va fi foarte dificil să-l convingem pe Vladimir Voronin că și confiscarea averilor nejustificate este un lucru foarte bun. Și pentru dl Voronin acest lucru ar reprezenta o posibilitate să se răzbune pe cei care l-au trădat, pe care domnia sa i-a adus în politică și care, ulterior, l-au trădat, putem spera că acest lucru se va întâmpla, dar, dacă PAS va promova o politică în interesul cetățenilor, nu va reprezenta nicio problemă pentru PAS să inițieze un referendum constituțional, lucru care este posibil și acest lucru noi l-am văzut, am văzut că Curtea Constituțională, de exemplu, a dat undă verde pentru proiectul de modificare a Constituției, astfel încât șeful statului să fie ales de către popor, acest lucru s-a întâmplat în 2016. Deci, este posibil, așa că vom trăi și vom vedea.”