Linkuri accesibilitate

Festivalul „Cesnok” aduce documentarul „Colectiv” la Chișinău


Festivalul „Cesnok” aduce documentarul „Colectiv” la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00

„Nu trebuie să tăcem, ci să luptăm pentru drepturile noastre” a fost reacția unor tineri din regiunea transnistreană, după ce au văzut la Chișinău, documentarul românesc „Colectiv”, prezentat în cadrul festivalului itinerant „Cesnok”.

Au trecut șase ani de la incendiul din clubul Colectiv din București, care a omorât 65 de oameni fără a schimba sistemul sanitar din România, deși a provocat schimbări politice esențiale. Doi ani mai târziu, lua foc un alt club bucureștean, Bamboo. Și alți doi ani după (adică în 2019) era distrus de flăcări și clubul Bamboo din Mamaia. Cercetările care (dacă) au urmat au transformat anchetele penale în caricatură și procesele în parodii juridice.

Ancheta legată de incendiul de la Colectiv, din 2015 este si subiectul filmului docuemntar cu același nume, prezentat acum, la Chișinău. Pelicula semnată de Alexander Nanau a fost prezentată la cea de-a V-a ediție a Festivalului itinerant al filmului documentar de la Tiraspol „Cesnok”.

Dacă în anii precedenți proiecții de film aveau loc atât în orașe și localități din stânga Nistrului, anul acesta organizatorii au obținut acceptul doar din partea Chișinăului pentru desfășurarea fastivalului cu prezență fizică. În stânga Nistrului a fost invocat pretextul pandemiei Covid-19. Astfel, locuitorii din regiunea transnistreană sunt transportați în mod organizat la Chișinău pentru a privi documentarele incluse în programul Cesnok sau pot privi absolut gratuit peliculele pe online.

XS
SM
MD
LG