Gheorghe Cojocaru: „Inaugurarea activității noului parlament a oferit tribuna președintei Maia Sandu pentru a-și face cunoscut punctul său de vedere asupra momentului traversat de societatea din Republica Moldova și asupra așteptărilor oamenilor în urma câștigării alegerilor parlamentare anticipate de Partidul Acțiune și Solidaritate. În comparație cu fosta instituție legislativă, descrisă ca una coruptă și imorală, noul legislativ are legitimitatea deplină și va funcționa sub conducerea unei majorități oneste și reformiste, o schimbare pe care Maia Sandu și-a dorit-o și a obținut-o.”
Europa Liberă: În discursul său de la inaugurarea actualei legislaturi a parlamentului, Maia Sandu a spus că schimbarea pe care o așteaptă populația trebuie să înceapă din legislativ și că deputații trebuie să fie un exemplu pentru întreaga societate prin comportamentul și atitudinea lor. Aleșii poporului trebuie să fie oameni integri și cinstiți. Din punctul acesta de vedere, ce reprezintă componența actualului parlament?
Gheorghe Cojocaru: „Cum a și fost firesc, chestiunea integrității pretendenților la mandatul de deputat a fost în atenția opiniei publice de-a lungul întregii campanii electorale. Să amintim că unele formațiuni politice au trebuit să reacționeze la criticile care au vizat profilul anumitor persoane incluse pe listele electorale. În consecință, măsurile luate au înlăturat la timp suspiciunile inutile în adresa unor partide, astăzi cu reprezentare parlamentară, dar problema integrității corpului legislativ, în ansamblul său, rămâne.
Problema integrității corpului legislativ, în ansamblul său, rămâne..
Deși în acest parlament nu se mai regăsesc unele din personajele dubioase, care-și îngrășau veniturile din schemele montate în bugetul de stat, înșiși liderii actualei opoziții parlamentare nu vor putea să evite întâlnirea față în față cu justiția. Dar să menționăm că și justiția este o problemă pentru guvernarea care se instituie acum.”
Europa Liberă: Șefa statului a declarat „toleranță zero față de corupție” și că „integritatea va fi primul criteriu după care vor fi evaluați toți cei care lucrează în instituțiile publice”. Instituțiile publice vor trebui să-și deschidă ușile doar pentru funcționari, cinovnici onești, care vor fi selectați „pe bază de competență și după reguli care trebuie elaborate în perioada următoare”. Vor trebui inițiate neîntârziat reforme ale procuraturii și justiției, asta au lăsat să se înțeleagă chiar politicienii ajunși la putere. Unde ar putea apărea anumite obstacole, piedici, capcane?
Gheorghe Cojocaru: „Da, convingerea fermă a Maiei Sandu, după cum a și declarat, este că însănătoșirea statului și societății rezidă în edificarea statului de drept. O garanție a succesului scontat este că cele două ramuri ale puterii – executivă și legislativă – vor lucra umăr la umăr pentru a realiza acest obiectiv. Cu certitudine, opinia publică și cea de-a patra putere – presa liberă – vor fi aliații președinției. Dacă în această privință nu există dubii, incertitudinile provin din aceeași zonă a justiției și procuraturii, de unde unii vor trebui să plece și să fie înlocuiți cu alții, mai buni, care să aducă un nou suflu și să redea încrederea în dreapta judecată. Însă, până la urmă, problema problemelor noii guvernări va fi economia, cum să se asigure bunăstarea oamenilor și să se creeze noi locuri atractive de muncă, mai ales pentru tineri, iar președinția este pe deplin conștientă de această responsabilitate.”
Europa Liberă: În discursul său de la tribuna parlamentului, Maia Sandu a vorbit și despre reforme, economie, educație, cultură, sănătate, a vorbit și despre tineri și a pus problema unui nou model de urmat pentru generațiile care vin, învățându-i să prețuiască munca, respectul față de lege, grija față de comunitate și mediul ambiant. Cum explicați că s-a făcut abstracție de geopolitică, că din acest discurs a lipsit capitolul ce ține de politica externă?
Gheorghe Cojocaru: „Probabil, discursul a fost conceput din perspectiva priorităților interne, iar Maia Sandu a pus în mod deliberat accentul asupra obiectivelor fundamentale ale mandatului său și ale viitoarei guvernări. Momentul traversat astăzi este privit ca o oportunitate istorică de a face ordine în viața internă a societății și, așa după cum s-a menționat pe scurt, de a o orienta către Europa. Este limpede că sprijinul Europei și o ambianță externă prietenoasă Republicii Moldova, asupra căreia va lucra viitoarea guvernare împreună cu președinția, vor fi esențiale pentru transformările profunde tocmai anunțate de președinta Maia Sandu la începutul unui nou ciclu politic.”