Linkuri accesibilitate

Biden către afganii relocați în America: bine ați venit acasă!


Washington Dulles International Airport, imagine de arhivă.
Washington Dulles International Airport, imagine de arhivă.

Președintele Joe Biden a salutat un prim grup de interpreți afgani evacuați în Statele Unite, la sosirea lor pe aeroportul Dulles de la Washington. Potrivit unui document intern văzut de corespondenții Associated Press, la bordul avionul se aflau 221 de cetățeni afgani, între care 57 de copii și 15 nou-născuți.

Într-o declarație dată publicității la Casa Albă, șeful administrației americane a spus că Statele Unite vor continua să-și respecte promisiunea făcută celor câteva mii de afgani care au lucrat umăr la umăr cu militarii și diplomații americani în Afganistan în ultimii 20 de ani.

„Cel mai mult, a adăugat Biden, vreau să le mulțumesc acestor bravi afgani pentru că au fost alături de Statele Unite și astăzi sînt mândru să le spun: bine ați venit acasă!”.

Zborurile de evacuare îi relochează în America pe translatori și pe alți afgani care riscă să fie pedepsiți de Talibani pentru că au colaborat cu forțele străine, după ce, datorită retragerii rapide a acestor forțe din Afganistan, situația de securitate se deteriorează cu rapiditate.

Într-o evoluție similară, guvernul de la Praga a aprobat în 30 iulie un program de ajutorare a afganilor care au lucrat cu trupele cehe în timpul misiunilor lor NATO din Afganistan.

XS
SM
MD
LG