Linkuri accesibilitate

Autoritățile lituaniene au anunțat măsuri ferme împotriva migranților ilegali de la granița cu Bielorusia


Grăniceri lituanieni la frontiera dintre Lituania și Bielorusia.
Grăniceri lituanieni la frontiera dintre Lituania și Bielorusia.

Autoritățile lituaniene au anunțat măsuri ferme împotriva migranților ilegali, din cauza creșterii numărului celor care încearcă să treacă granița din Bielorusia în Lituania (membră UE). Ministrul adjunct de interne de la Vilnius Arnoldas Abramavicius a anunțat că grănicerii pot folosi forța și că nu ar fi exclus ca personalul lituanian sa fie expus unor violențe din partea migranților.

Anunțul autorităților de la Vilnius a venit la o zi după ce un număr record de 287 de migranți au trecut din Belarus, și a coincis cu vizita pe care comisarul european pentru afaceri interne Ilva Johansson a făcut-o în Lituania pentru a ajuta la combaterea crizei. „Este o provocare a regimului Lukașenka", a spus Johansson, care a anunțat că Uniunea Europeană va aloca mai multe milioane de euro pentru a ajuta Vilnius-ul să rezolve problema.

Peste 4.000 de migranți au fost reținuți de autoritățile lituaniene în acest an, comparativ cu 81 pe tot parcursul anului trecut. Frontiera lituano-bielorusă are 679 de kilometri și e în mare parte fără bariere fizice. Mai mult de două treimi dintre migranții ilegali care vor să treacă granița sunt cetățeni irakieni ce par să fi ajuns la Minsk cu zboruri directe de la Bagdad, al căror număr a crescut substanțial recent.

Companiei aeriene din Bielorusia i s-a interzis să survoleze spațiul aerian al Uniunii Europene, după ce regimul de la Minsk a piratat un zbor al companiei RyanAir de la Atena la Vilnius, forțând-ul să aterizeze la Minsk, unde autoritățile belaruse l-au arestat pe bloggerul opoziției Raman Prataseviciși pe iubita sa Sofia Sapega, aflți la bordul avionului companiei irlandeze.

XS
SM
MD
LG