Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni împotriva regimului Lukașenka, la un an după alegeri


Statele Unite, Marea Britanie și Canada au anunțat noi sancțiuni comerciale și financiare împotriva Republicii Belarus. Sancțiunile survin la împlinirea unui an de la controversatele alegeri prezidențiale din 9 august 2020, despre care oponenții liderului autoritar Alexandr Lukașenka spun că au fost fraudate de acesta pentru a rămâne la putere.

Noile sancțiuni americane, britanice și canadiene sunt asemănătoare cu cele anunțate anterior de Uniunea Europeană și vizează între altele producția de potasă, principala marfă de export belarusă și o sursă majoră de venit pentru regim.

„Este responsabilitatea tuturor celor cărora le pasă de drepturile omului, alegeri libere și corecte și libertatea de exprimare să se opună acestei opresiuni”, se spune într-un comunicat al Casei Albe la anunțarea sancțiunilor proaspete.

Aflat la putere din 1994, Lukașenka a răspuns amplelor proteste postelectorale din 2020 printr-o campanie de represalii. Peste 32 de mii de persoane au fost reținute, mii de oameni au fost bătuți de polițiști pe străzi și în detenție, existând relatări credibile despre aplicarea torturii în multe cazuri.

Liderii opoziției au fost închiși sau forțați să fugă în străinătate, inclusiv Svetlana Țihanovskaia, care a plecat în Lituania la o zi după votul pe care l-ar fi câștigat, potrivit susținătorilor săi.

Guvernele occidentale au impus Minskului câteva runde de sancțiuni pentru reprimarea protestelor pro-democrație. Lukașenka s-a pomenit izolat pe plan internațional și mai dependent decât oricând de sprijinul Rusiei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG