Linkuri accesibilitate

Președintele SUA Joe Biden promite să-i evalueze pe toți americanii din Afganistan


Soldații americani stau de pază în spatele sârmei ghimpate în timp ce afganii se adună pe marginea drumului lângă partea militară a aeroportului din Kabul, 20 august 2021

Președintele Joe Biden s-a angajat, vineri, să-i scoată pe toți americanii din Afganistan, întrucât administrația sa s-a confruntat cu critici în țară și în străinătate pentru gestionarea haotică a retragerii americane și după ce talibanii au preluat controlul Kabulului weekendul trecut.

Biden a susținut că evacuarea condusă de Statele Unite a făcut „progrese semnificative”, cu 6.000 de soldați aflați în prezent la aeroportul din Kabul, permițând un flux constant de zboruri de evacuare după ce, în haosul inițial, au fost suspendate zborurile la începutul săptămânii. „Acesta este unul dintre cele mai mari și mai dificile transporturi aeriene din istorie”, a spus președintele american, adăugând că există o strânsă cooperare cu aliații și partenerii Americii din Alianța Nord Atlantica.

„Misiunea de evacuare este una periculoasă. Cu riscuri pentru forțele noastre armate și este condusă în condiții extrem de dificile. Nu pot să promit care va fi rezultatul final sau dacă va fi fără pierderi. Dar, în calitate de comandat-șef pot să vă asigur că voi mobiliza toate resursele necesare”, a spus Joe Biden.

Președintele Biden a mai spus că toți americanii vor fi evacuați și și-a luat angajamentul de a asigura securitatea și de a-i scoate din Afganistan pe mii de afgani care au lucrat cu forțele internaționale, precum și alte persoane vulnerabile, cum ar fi femeile, lideri ai societății civile și ai fostului guvern pro occidental de la Kabul, ca și jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Biden a declarat că forțele americane au transportat până acum 13.000 de persoane din Afganistan din 14 august și 18.000 de luna trecută, cu alte mii de persoane evacuate pe zboruri charter private „facilitate de guvernul american”.

Focuri de armă și haos pe aeroportul din Kabul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Mii de afgani continua să fie adunați în fața aeroportului din Kabul, disperați să urce în avioane, și se relatează că în unele zone luptătorii talibani au blocat căile de acces spre aeroport , folosind violența împotriva celor care ar încerca să evadeze din Afganistan. Mii de oameni se află, în continuare, în interiorul aeroportului și așteaptă să fie evacuați.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG