Linkuri accesibilitate

ISIS a revendicat atacul terorist de la Kabul, soldat cu zeci de morți și peste 100 de răniți


Nori de fum după prima explozie dela aeroportul din Kabul, 26 august 2021.
  • Actualizare 23:03

Agenția Reuters a anunțat că organizația teroristă Statul Islamic a revendicat atacul sinucigaș cu bombă de la aeroportul internațional din Kabul, soldat cu zeci de morți și peste o sută de răniți. Revendicarea a fost făcută pe canalul Telegram al agenției de știri Amaq a ISIS.

Cel puțin doisprezece militari americani au fost uciși și alți 15 au fost răniți în atacul terorist de la aeroportul din Kabul, a anunțat la o conferință de presă la Pentagon generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului central al Statelor Unite. McKenzie a mai spus că la atac au luat parte doi atentatori sinucigași și mai mulți teroriști care au deschis focul împotriva oamenilor.

La București, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a condamnat ferm atacul de la Kabul, a prezentat condoleanțe familiilor celor uciși, a urat refacere grabnică celor răniți și a anunțat că ministerul român de externe e în contact cu cei nouă cetățeni români aflați încă în Afganistan, dar care nu au fost afectați de atacuri.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că operaţiunile britanice de evacuare din Afganistan vor continua, în ciuda atentatului de la Kabul pe care Johnson l-a numit „barbar”.

  • Actualizare 21:21

Se crede că între cei uciși în atacul de joi la aeroportul internațional de la Kabul se află mai mulți pușcași marini și alți militari americani, au declarat pentru agenția Reuters oficialități americane, care au precizat că informația inițială s-ar putea modifica.

Zabihollah Mujahid, principalul purtător de cuvânt al Talibanilor, a spus pentru Agenția France Presse că „între 13 și 20” de persoane au fost ucise și altele 52 rănite în dubla explozie de la aeroport, în timp ce spitalele de la Kabul au raportat șase morți și până la 90 de răniți.

Talibanii au condamnat atacul, spunând că el a avut loc într-o zonă controlată de armata americană.

Un martor ocular descrie explozia masivă de la aeroportul din Kabul:

Potrivit CNN, la Washington există oficialități americane care cred că în spatele atacului de la Kabul e foarte posibil să se fi aflat filiala afgano-pakistaneză a organizației teroriste Statul Islamic (ISIS-K), o ipoteză neconfirmată încă.

CNN citează o sursă oficială americană cu declarația că s-ar putea ca peste câteva ore autoritățile americane să-i identifice pe cei responsabili pentru acest atac.

  • Actualizare 18:14

Două explozii bănuite a fi atacuri cu bombă sinucigașe au zguduit aeroportul de la Kabul, ucigând mai multe persoane, inclusiv copii, și sporind haosul dinainte de termenul limită din 31 august pentru retragerea trupelor străine din Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby a spus pe Twitter că explozia puternică de la Poarta Abbey a aeroportului de la Kabul împreună cu o a doua explozie în apropiere au fost „rezultatul unei operațiuni complexe care avut ca rezultat un număr de victime americane și civile”.

Reuters citează o sursă Taliban cu declarația că în explozie au fost uciși 13 oameni, inclusiv copii, în timp ce Al Jazzera citează o sursă din serviciile de securitate care vorbește de cel puțin 11 morți sau răniți. La rândul său, CNN citează o sursă de la Pentagon spunând că cel puțin trei soldați americani au fost răniți în atac.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat de vreo grupare anume, dar filiala afgano-pakistaneză a organizației teroriste Statul Islamic a fost răspunzătoare în anii recenți pentru cele mai sângeroase atacuri teroriste în Afganistan și Pakistan

------------

Pentagonul a confirmat că o explozie a avut loc la una din intrările aeroportului de la Kabul, unde mii de persoane încearcă să plece din Afganistan.

BBC relatează că potrivit unor relatări neconfirmate ar fi vorba de 10 morți, și că explozia inițială a fost urmată de una de mai mici dimensiuni, și de schimburi de focuri.

„Putem confirma că explozia care a avut loc în apropiere de poarta Abbey a aeroportului și a avut ca rezultat un număr neprecizat de victime, a anunțat într-o postare pe Twitter purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby.

O oficialitate americană neidentificată e citată de agenția Reuters cu declarația că potrivit primelor informații ar fi vorba de un atac cu bombă sinucigaș.

Atacul survine după ce Statele Unite și alte țări occidentale i-au avertizat pe cetățenii lor să plece imediat din zona aeroportului de la Kabul, din cauza unor amenințări „foarte credibile” cu un atac terorist.

Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la acest eveniment. Președintele SUA se află într-o întâlnire despre situația din Afganistan. cu oficialități care se ocupă de securitate.

Știre în curs de actualizare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG