Linkuri accesibilitate

Presa independentă din Rusia cere anularea legii agenților străini


Camera de emisie al televiziunii Dojd (Ploaia), Moscova, 20 august 2021
Camera de emisie al televiziunii Dojd (Ploaia), Moscova, 20 august 2021

Mai multe organizații media din Rusia au protestat împotriva campaniei duse de autorități împotriva presei independente prin intermediul controversatei legi a agenților străini. Într-o scrisoare deschisă publicată online pe 27 august, adresată președintelui rus Vladimir Putin și altor oficialități de rang înalt, un grup de instituții media independente rusești, între care Forbes, Novaia Gazeta, Dojd și Meduza, au formulat șase revendicări, între care și anularea legii care etichetează entitățile media și pe jurnaliștii independenți drept agenți străini.

Legea are ca țintă acele instituții de presă, ONG-uri și jurnaliști care primesc finanțare din afara Rusiei. În 20 august, pe lista acestor așa-numiți agenți străini a fost pus și canalul TV independent Dojd (Ploaia), și site-ul de investigații Vajnie Istorie. Dar Dojd TV, care spune că are finanțare exclusiv din Rusia, a fost pusă pe listă din cauză că a publicat sau transmis materiale de la alte instituții etichetate drept agenți străini, relatează Meduza, un site de știri din Letonia, etichetat el însuși drept agent străin.

Pînă acum, autoritățile ruse au pus pe lista agenților străini 43 de entități media și jurnaliști, între care și Radio Europa Liberă/Libertatea împreună cu mai multe din site-urile sale de știri în limba rusă, între care și televiziunea Current Times.

XS
SM
MD
LG