Linkuri accesibilitate

Autoritatea rusă pentru mass media a blocat șase furnizori de VPN


Imagine generică
Imagine generică

Autoritatea rusă pentru mass media a blocat șase furnizori de rețele virtuale proxy (VPN), care pot fi folosite pentru a ocoli restricțiile guvernamentale de pe internet. Măsura, anunțată pe 3 septembrie, vine în vreme ce autoritățile ruse înăspresc controlul internetului, blocând accesul la zeci de site-uri web înainte de alegerile parlamentare din această lună.

Agenția Roskomnadzor a justificat noile restricții spunând că permiterea accesului la conținut blocat „a creat condiții pentru activități ilegale, inclusiv cele legate de distribuția de droguri, pornografia infantilă, extremismul și tendințele suicidare”.

Furnizorii VPN vizați, inclusiv VPN-ul Nord și Express VPN, două servicii utilizate pe scară largă, se numără printre cei mai populari din Rusia, dar sunt și alte câteva companii care oferă servicii similare. În ultimii ani, guvernul rus a intensificat controlul asupra internetului sub pretextul combaterii extremismului și protejării minorilor.

Criticii au denunțat supravegherea oficială a internetului ca o pe o formă de cenzură care urmărește să elimine disidența. Autoritățile au intensificat, de asemenea, reprimarea parlamentarilor și activiștilor din opoziție înaintea alegerilor legislative la nivel național din Rusia, programate pentru 17-19 septembrie. Aproape toți criticii proeminenți ai Kremlinului au interdicție să candideze.

XS
SM
MD
LG