Asociația Promo-Lex, cea mai mare organizație autohtonă de observatori electorali, a spus astăzi într-un raport prezentat presei ce nu a mers cum trebuie la ultimele alegeri parlamentare în ideea că, până la următoarele alegeri, autoritățile vor putea face îmbunătățiri. Este adevărat că îmbunătățirea din vreme a legilor electorale pe baza lecțiilor din trecut nu s-a prea întâmplat până acum, în ciuda recomandărilor făcute de observatori. Dar speranța nu a murit.
Una din concluziile centrale din analiza post-electorală realizată de Asociaţia Promo-LEX este cea că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie s-au desfășurat într-un cadru legal mai curând defectuos. Recomandările formulate anterior de către observatori au fost în mare parte ignorate, iar fostul Parlament a evitat, din motive neclare, să îmbunătățească legislația electorală.
În consecință, multe dintre probleme s-au perpetuat, inclus cele legate de finanțarea campaniei de către concurenți, de soluționarea contestațiilor electorale, de constituirea secțiilor de votare în străinătate şi a celor în stânga Nistrului, utilizarea abuzivă a resurselor administrative şi transportarea organizată a alegătorilor la urne. Fără a declina responsabilitatea autorităților electorale pentru aceste probleme, care se repetă de la scrutin la scrutin, vicepreședintele în exercițiu al CEC Vladimir Şarban constată totuși că ele sunt generate în mare parte de cadrul legal existent.
„Sper ca noul Parlament, actuala majoritate parlamentară va putea să depăşească hopul acesta de mulţi ani – că începem şi terminăm campaniile electorale, promitem că facem un nou Cod Electoral, îmbunătățim cadrul normativ, dar cu părere de rău nimic nu se face.”
Partidul Acțiune și Solidaritate care deține o majoritate confortabilă în actualul Parlament a condamnat nu o singură dată defectele electorale admise, atât la recentul scrutin parlamentar, la care a reușit să obțină o victoria covârşitoare, cât şi la precedentele, şi a promis să le elimine.
Ceea ce i se reporşează însă noii majorități parlamentare, inclusiv de către Vladimir Şarban, este că nu pare deocamdată foarte hotărâtă să inițieze reformele electorale pentru că în actualul proces de desemnare a noii componenţe a Comisiei Electorale Centrale, de exemplu, a omis o îmbunătățire mai veche recomandată de experţi cea de a asigura caracter permanent al mandatului pentru toţi membrii CEC, nu doar pentru trei din nouă cum este în prezent.
Să fie numiţi membri permanenţi în CEC care să suflece mânicile şi să lucreze...
Vladimir Şarban: „Cu părere de rău văd că nu s-a izbutit să trecem peste acest hop. Era o oportunitate extraordinară ca acum să fie numiţi membri permanenţi în CEC care să suflece mânicile şi să lucreze.”
Iată însă cum a răspuns acestui reproș solicitată de noi deputata PAS Olesea Stamate, preşedinta comisiei juridice din parlament, comisie responsabilă de procesul de desemnare a membrilor autorității electorale:
„Procesul de permanentizare şi de profesionalizare a membrilor CEC nu este unul simplu şi nu ţine doar de membrii CEC. Este vorba şi despre CECE-urile de circumscripţie, de exemplu. Implică un anumit proces la care urmează să ne gândim şi să-l aprobăm la nivel de ţară, nu doar pentru CEC. Acum nu s-a pus problema deoarece mandatul actualilor membri CEC expiră şi noi nu avem timpul necesar să facem anumite modificări şi nu vrem să le facem în grabă.
Procesul de profesionalizare a membrilor CEC nu este unul simplu...
Am mers pe prevederile legislației actuale, iar pe parcurs vom analiza această chestiune.”
Printre recomandările formulate de Asociaţia Promo-LEX în adresa noului Parlament este să lichideze cât de curând posibil o restanţa moştenită de la vechiul legislativ. Este vorba de un proiect de amendamente electorale, care a fost agreat de instituții internaționale, inclusiv de Comisia de la Veneţia şi OSCE, şi care urma să elimine mai multe lacune, dar a fost votat anul trecut doar într-o singură lectură, aminteşte expertul Promo-LEX Nicolae Panfil:
„Cred că acum există oportunitate rapidă de adoptare a acestui proiect de lege pentru ca să beneficiem în apropiatele scrutine locale anticipate de anumite prevederi care sunt acolo, reiterez este vorba despre resurse administrative, discursul de ură, aspecte care sunt importante şi în contextul alegerilor locale anticipate, mai ales că în această toamnă se pare că o să avem alegeri anticipate în Bălţi care este al doilea oraş ca mărime în ţară.”
Şefa Comisiei parlamentare juridice Olesea Stamate ne-a spus că în parlament sunt cel puţin două proiecte de modificare a Codului Electoral şi că ambele vor fi luate în calcul când noua majoritate parlamentară va iniţia reforma electorală promisă în recenta campanie.