Linkuri accesibilitate

Lidera opoziției din Belarus, Maria Kalesnikava, a câștigat Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel


Maria Kalesnikava, una dintre cele mai importante figuri ale opoziției din Belarus, aflată în închisoare, a câștigat Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel, acordat anual de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru a onora acțiunile „remarcabile” ale societății civile în apărarea drepturilor omului.

Premiul a fost prezentat de președintele APCE, Rik Daems, surorii Mariei Kalesnikava, Tatiana Homich, la ceremonia specială de astăzi, ziua de deschidere a sesiunii plenare de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Ridicându-se împotriva unui regim care a ales forța și brutalitatea împotriva protestelor pașnice și legitime, doamna Kalesnikava a arătat că este gata să-și riște propria siguranță pentru o cauză mai mare decât ea - și-a arătat adevăratul curaj”, a spus președintele APCE.

Maxim Znak
Maxim Znak

Kalesnikava și un alt reprezentat al opozitiei, Maksim Znak, au fost condamnați la pedepse cu închisoare de 11 și respectiv zece ani, la șase septembrie, după ce procuratura regimului lui Aleksandr Lukașenka i-au găsit vinovați „de conspirație pentru preluarea puterii, de solicitare de acțiuni pentru a deteriora securitatea națională și care să afecteze securitatea națională încercând să creeze un grup extremist.” Ambii au pledat nevinovați, respingând acuzațiile ca fiind motivate politic.

Kalesnikava, în vârstă de 39 de ani, a fost coordonatorea campaniei electorale pentru un fost candidat președinție, exclus din competiția împotriva lui Lukașenka anul trecut, Viktar Babarika.

După ce Babarika a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 9 august, Kalesnikava și-a unit forțele cu o altă candidată la președinție, Svelana Țihanovskaia, considerată drept câștigătoarea reală a scrutinului, dacă voturile nu ar fi fost măsluite. Reamintim că rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus nu a fost recunoscut de țările democrate din occident și de organizatii internaționale de monitorizare a alegerilor.

Femeia a refuzat, și-a rupt pașaportul în fața răpitorilor ei și a fost ulterior încarcerată...

Kalesnikava a fost membră al Consiliului de coordonare al opoziției și s-a transformat într-un lider proeminent al protestelor care au cerut demisia lui Lukașenka, proteste la care au participat sute de mii de belaruși, o lungă perioadă de timp. Maria Kalesnikava a fost răpită de pe strada, la Minsk, ziua în amiaza mare de persoane rămase neidentificate, a fost dusă la granița cu Ucraina și i s-a cerut să părăsească țara. Femeia a refuzat, și-a rupt pașaportul în fața răpitorilor ei și a fost ulterior încarcerată.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a numit procesul ei o „condamnare motivată politic și o condamnare rușinoasă” pentru acuzații „false”. Kalesnikova a fost selectată pentru premiul Havel la 31 august, împreună cu apărătorul drepturilor omului din Burundi, Germain Rukuki.

XS
SM
MD
LG