Republica Moldova a intrat în cod portocaliu de pandemie, cu o creștere de de 35% a deceselor COVID-19, și cu o rată de vaccinare cu schema completă de doar 22,5%, la nivel național.
„Din păcate, toate eforturile noastre de a convinge populația să se vaccineze nu dau roade, iar numărul de cazuri a crescut foarte mult. Media infectărilor în ultimele 7 zile este de 211 cazuri la 100.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că la nivel național am intrat sub cod portocaliu. În municipiul Chișinău avem o situație contradictorie: pe de o parte avem cea mai înaltă rată de vaccinare, de peste 30%, de cealaltă parte avem cetățeni care categoric nu respectă nicio normă sanitară. Nivelul educației și responsabilității unor conaționali de-ai noștri nu corespunde secolului 21”, a spus coordonatoarea campaniei de vaccinare Ninel Revenco, în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit specialiștilor, toate restricțiile în vigoare începînd din 1 octombrie au menirea de a reduce povara de pe sistemul medical, dar dacă numărul de infectări zilnice va continua să crească restricțiile ar trebui înăsprite. Specialiștii spun de asemebea că este inexplicabilă reticența oamenilor la vaccinare, în condițiile în care imunizarea și-a demonstrat eficiența la nivel mondial, salvând de la moarte milioane de bolnavi.
În Republica Moldova cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău – 34%. Ccea mai redusă acoperire vaccinală din țară, între 13% – 15%, se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de vaccinare se înregistrează în special în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.