Linkuri accesibilitate

Josep Borrell: „Afganistanul se apropie de un colaps socio-economic”


Josep Borrell, imagine de arhivă

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Afganistanul se confruntă cu o criză economică și socială, care ar putea afecta și populația și securitatea regională. „Afganistanul se apropie de un colaps socio-economic, care ar fi periculos pentru afgani, regiune și securitatea internațională”, a scris Josep Borrell pe blogul său.

El a adăugat că pentru a evita cel mai rău scenariu talibanii trebuie să respecte condițiile impuse de comunitatea internațională, iar asta ar permite acordarea de mai multă asistență internațională.

Prețurile la alimente au crescut brusc în Afganistan după preluarea puterii de către talibanii au preluat puterea în urma retragerii forțelor americane și ale NATO după 20 de ani de război. Pierderea veniturilor străine a alimentat inflația și a paralizat sistemul bancar afgan.

Borrell a mai spus că sistemul de sănătate din Afganistan este aproape de colaps și a avertizat că, dacă situația va continua și la iarnă, există riscul declanșării unei catastrofe umanitare, care ar putea declanșa o migrație în masă către statele vecine.

Uniunea Europeană și-a mărit ajutorul umanitar acordat Afganistanului de când au preluat puterea talibanii, dar blocul din 27 de țări și-a oprit asistența pentru dezvoltare, la fel ca multe alte țări și Banca Mondială, din cauza modului în care Talibanii impun legea islamica șaria în țară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG