Linkuri accesibilitate

Studiu: vaccinul Pfizer/BioNTech e eficient chiar și împotriva variantei Delta


Imagine generică
Imagine generică

Vaccinul Pfizer/BioNTech prevenine spitalizarea celor infectați cu COVID-19 în proporție de 90% în primele șase luni, a constatat un studiu făcut Statele Unite, publicat marți în revista medicală Lancet. Potrivit acestui studiu, vaccinul e eficient chiar și împotriva variantei Delta, considerată extrem de contagioasă.

Cu toate acestea, autorii studiului spun că eficacitatea vaccinului împotriva infecției scade de la 88%, în prima lună după vaccinarea completă, la 47%, după 5 luni, adăugând că reducerea eficacității vaccinului Pfizer/BioNTech se datorează în primul rând scăderii imunității în timp, și nu neapărat variantei Delta.

Datele utilizate, publicate inițial în august, înainte de evaluarea făcută de experți, au fost folosite de agențiile de sănătate americane ca să recomande în septembrie o a treia doză pentru americanii în vârstă și pentru cei expuși mai mult riscului de infectare.

Studiul a pornit de la dosarele medicale electronice a aproximativ 3,4 milioane de persoane din Statele Unite, care au oferit date cu adevărat reale despre eficacitatea vaccinului.

Cercetarea a fost publicată în aceeași zi în care autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană (EMA) a aprobat administrarea unei a treia doze Pfizer/BioNTech, la șase luni de la vaccinarea cu a doua doză a persoanelor cu vîrste de la 18 ani în sus.

XS
SM
MD
LG