Linkuri accesibilitate

Ann Linde: „Suedia sprijină efortul european al Republicii Moldova”


Ann Linde și Nicu Popescu, Chișinău, 6 octombrie 2021

Suedia sprijină efortul european al Republicii Moldova atât pe segment bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene, afirmat președinta în exercițiu a OSCE, ministra afacerilor externe a Suediei, Ann Linde, la o conferință de presă comună cu ministrul de externe Nicu Popescu, informează IPN

Ann Linde a spus că Suedia va continua să încurajeze eforturile Republicii Moldova de integrare europeană și reformele democratice inițiate de noua guvernare. Linde a adăugat că a discutat cu Nicu Popescu „cum ar putea mai bine Suedia și Uniunea Europeană să sprijine procesele de înnoire” din Republica Moldova și a apreciat faptul că subiectul egalității de gen este unul important la Chișinău. Ann Linde așteaptă cu interes Summitul Parteneriatului Estic din decembrie, care „trebuie să transmită un mesaj puternic privind cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”.

Nicu Popescu a repetat poziția Chișinăului că soluția diferendului transnistrean trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova și drepturile omului în stânga Nistrului. La el, trebuie să se soldeze cu retragerea trupelor străine și distrugerea munițiilor. „Sprijinul acordat implementării măsurilor de încredere între două maluri trebuie să conducă la îmbunătățirea vieții oamenilor, inclusiv prin buna funcționare a școlii cu grafie latină din regiune”, a mai spus el.

Președinta în exercițiu al OSCE va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu șefa guvernului Natalia Gavriliță și se va întîlni la Tiraspol cu liderii din regiune, urmând să relateze despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă la aeroport.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG