Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Chișinău a aprobat modificări la legea ANI


Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Controlul averii și intereselor personale va putea fi extins asupra unuia dintre soți, asupra părinților sau copiilor persoanei supuse controlului, dacă există bănuieli că bunurile sunt înscrise pe alte persoane. Totodată, dacă subiectul declarării a indicat venituri și bunuri obținute din donații, verificarea se va extinde și asupra donatorului. Prevederile fac parte dintr-un proiect de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, votat joi în lectura a doua de Parlamentul de la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit proiectului, declarațiile de avere și interese personale, verificate anual, sunt identificate aleatoriu și aprobate de către Consiliul de Integritate în funcție de factorii de risc de corupție, de vulnerabilitate a subiecților declarării sau a activității profesionale pe care o desfășoară aceștia.

Deputata PAS, Olesea Stamate, care este unul dintre autori, a declarat că este specificat faptul că, din numărul total al declarațiilor de avere verificate anual de ANI, cel puțin 30% dintre ele vor viza deputați, miniștri, judecători, procurori, conducători ai instituțiilor publice autonome. Prin modificările promovate, se înlătură situația în care majoritatea declarațiilor de avere verificate de ANI vizau doar aleșii locali și se refereau la încălcări minore.

XS
SM
MD
LG