Linkuri accesibilitate

Chișinău: Protestul din fața Parlamentului și contramanifestația de la Președinție


Chișinău: Protestul din fața Parlamentului și contramanifestația de la Președinție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:19 0:00

Pentru o oră și jumătate, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor și-a adunat duminică, la miezul zilei, susținătorii și simpatizanții, în faţa Parlamentului de la Chişinău, pentru a cere eliberarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Organizatorii au vorbit de pe scena improvizată despre justiție selectivă și semnale de instaurare a dictaturii din partea actualei guvernări. În fața Președinției, un grup mic de oameni a organizat un contraprotest care s-a lăsat cu replici tăioase din partea reprezentanților din Garda tânără a socialiștilor.

Mai mulți vorbitori la adunare, inclusiv vicepreședintele socialiștilor, Vlad Bătrâncea, au avertizat că acțiunile puterii împotriva procurorilor semnalează instaurarea dictaturii.

Liderul comuniștilor, fostul președinte Vladimir Voronin, a spus că lupta cu corupția nu înseamnă lupta cu procurorul general, și că puterea vrea „procurorul ei, de buzunar”.

Participanții au adoptat o rezoluție în care cer eliberarea și disculparea lui Stoianoglo.

În marginea protestului a avut loc o contra-demonstrație de mai mică amploare.

O demonstrație pentru eliberarea lui Stoianoglo s-a organizat duminică și la Comrat.

Într-un comentariu pe Facebook, ministrul justiției Sergiu Litvinenco (PAS) a sugerat că participanții la proteste ar reprezenta o minoritate care „dorește ca hoții să fie lăsați în pace și/sau să fure mai departe”. Ministrul a amintit că oricine are dreptul să protesteze, dar a promis că lupta împotriva corupției va continua.

XS
SM
MD
LG