Politologul Dionis Cenuşă critică dur respingerea de către PAS a propunerii Partidului „Şor” de audiere a premierului Natalia Gavriliţă în problema gazelor, scrie Adevărul.md. Potrivit lui, majoritatea PAS ştie că Guvernul nu are răspuns la întrebările legate de negocierile pe marginea achiziţiei de gaze, subiect care a fost trecut cu vederea de guvernare, deşi trebuia să fie în lista priorităţilor. „Noi deja suntem în criză energetică, dar majoritatea PAS se pare că vrea să ignore realitatea, pentru a apăra imaginea guvernării. Negocierile la cel mai înalt nivel trebuiau să înceapă deja de pe 7 august, îndată după investirea noului guvern”, consideră Cenuşă. Comentatorul politic a mai adăugat că în programul de guvernare trebuia să fie evidenţiat subiectul securităţii energetice.
Într-un articol de opinie publicat pe portalul Deschide.md, Alexandru Tănase scrie despre gaze, independență și cercul vicios al șantajului. Autorul scrie că, indiferent de unde o fi „ieșit” gazele pentru Moldova, această problemă nu a fost și nu va fi niciodată o chestiune economică. „În virtutea faptului că Moldova cumpără gazele din Federația Rusă, problema energetică este o chestiune politică pură. Dimensiunea ei economică este nesemnificativă în raport cu cea politică”, afirmă Tănase. El consideră că, dacă nu vom rupe acest cerc vicios al șantajului, vom ajunge să constatăm că, în final, nici nu vom scăpa de riscul de a îngheța iarna, dar și vom plăti cel mai scump preț posibil.
„Transnistria, călcâiul lui Ahile în negocierile cu Gazpromul. Cum Chișinăul ar putea ține în șah Kremlinul” – așa este intitulat un material semnat de Eduard Lupu, publicat pe site-ul Bani.md. autorul subliniază că Republica Moldova deocamdată nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom privind contractul de livrarea a gazelor naturale, iar ieri a fost anunțată stare de alertă în sectorul gazelor. El consideră că aceste negocieri trebuie de dus în paralel pe trei dimensiuni – Rusia, România și UE. „Ce va face regiunea separatistă și oligarhii ruși cu uzina metalurgică, termocentrală și finanțarea armatei de ocupație, să gândească cei, care 30 de ani trag sforile”, afirmă Lupu.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că după un schimb reușit de vizite cu București, Kiev, Bruxelles și Washington și după reanimarea relațiilor de bună vecinătate și de cooperare cu România, Ucraina, UE și SUA, PAS caută să facă ordine și în relațiile cu Rusia, care, din cauza servilismului lui Dodon, au ajuns în halul în care numai a relații interstatale nu seamănă. Autorul scrie că ținând cont de faptul că principalul negociator din partea Rusiei a fost același Kozak din administrația prezidențială, puțin probabil să se fi ajuns la vreo înțelegere de principiu, fie că e vorba de exporturile moldovenești, gazele rusești, atunci când toate relațiile cu R. Moldova sunt trecute prin interesele Rusiei de fortificare a factorului transnistrean.
O dovadă a inconsistenței statului pe nume Republica Moldova este nepotismul funciar, scrie Mircea V. Ciobanu, într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău. Ne sufocă nu numai rezolvarea problemelor în folosul rudelor, prietenilor, colegilor etc., ci și eterna suspiciune că toate se întâmplă din cauza (sau datorită, după caz) unor legături foarte personale, extraprofesionale, consideră autorul. „Planeta Moldova e o aşchie străvezie. O jumătate de „țărișoară” ni-s neamuri, iar cealaltă jumătate – prieteni, colegi, cumetri sau… oponenți, adversari, duşmani, după cum ni-i feleşagul și anturajul”, afirmă Ciobanu.
Persoanele nevaccinate și cele care nu cred în existența virusului sunt responsabile de declanșarea valului patru de COVID. De această părere sunt experții în sănătate, citați de Publika TV, în condițiile în care secţiile de COVID-19 din ţară sunt pline de pacienţi, majoritatea nevaccinaţi, care oricum sunt sceptici în privința existenţei virusului. Chiar şi cei care nu pot respira fără o mască de oxigen spun că nu iau în calcul vaccinarea după însănătoșire, se subliniază în material.