Linkuri accesibilitate

Gitanas Nauseda: chestiunile privind domnia legii nu ar trebui legate de finanțarea oferită de UE


Președintele Lituaniei Gitanas Nauseda, imagine de arhivă.
Președintele Lituaniei Gitanas Nauseda, imagine de arhivă.

Chestiunile privind domnia legii nu ar trebui legate de finanțarea oferită de Uniunea Europeană, a declarat marți președintele Lituaniei Gitanas Nauseda după convorbirile avute cu omologul său polonez Andrzej Duda. „Cred că e foarte păgubitor moralmente și nedrept să se lege principiile supremației legii de resursele fianciare”, a spus Nauseda la o conferință de presă, adăugând că și dacă ar poibil din punct de vedere legal, din punct de vedere moral acest fapt ar fi un prexedent deosebit de păgubitor care ar face un rău de neimaginat unității Uniunii Europene.

Prin declarațiile sale, președintele lituanian face cumva o opinie separată în Uniunea Europeană. Polonia se află de câţiva ani în conflict deschis cu Bruxellesul cu privire la reformele judiciare controversate puse în aplicare de partidul populist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS). Conflictul a culminat recent prin decizia din 7 octombrie a Tribunalului constituţional polonez, care a declarat anumite articole din tratatele UE ca „incompatibile” cu Constituţia ţării.

Președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen a reafirmat marți că Bruxelles-ul va acţiona pentru a apăra „valorile comune'”ale Uniunii Europene. Von der Leyen a precizat că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor europene către Varşovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE, care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

XS
SM
MD
LG