Linkuri accesibilitate

Dacă mai vrea o șansă, omenirea trebuie să-și reducă drastic producția de combustibili fosili


Omenirea trebuie să taie mai mult de jumătate din producția de cărbune, petrol și gaze în următorul deceniu, pentru a putea preveni încălzirea globală până la cote periculoase, arată un studiu proaspăt sub egida ONU.

Studiul a fost dat publicității de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) la 20 octombrie, cu 10 zile înainte de un summit despre climă, COP26, care va avea loc la Glasgow, în Scoția, și care este considerat crucial pentru menținerea obiectivelor asumate prin Acordul de la Paris, din 2015.

Producția de cărbune o să scadă, dar producția de gaze va crește substanțial...

Studiul constată că țările producătoare planifică să extragă o cantitate de combustibili fosili de peste două ori mai mare decât cea care ar face posibilă atingerea țintelor de reducere a emisiilor, așa încât temperatura planetei să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Producția de cărbune o să scadă, dar producția de gaze va crește substanțial și până la niveluri care nu corespund obiectivelor de temperatură stabilite de Acordul de la Paris.

„Cercetarea arată clar: producția globală de cărbune, petrol și gaze trebuie să înceapă imediat să scadă și să scadă rapid, pentru a fi în concordanță cu limitarea încălzirii pe termen lung la 1,5 ° C”, a spus autoarea principală a studiului, Ploy Achakulwisut, de la Institutul pentru Mediu de la Stockholm.

Ea a adăugat că, în ciuda acestor concluzii, guvernele continuă să-și planifice niveluri ale producției de combustibili fosili „cu mult peste ceea ce putem arde în siguranță”.

În luna august, comisia ONU privind schimbările climatice a avertizat că temperatura globală medie va depăși probabil pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius în următorii 20 de ani, cu excepția cazului în care se iau măsuri imediate, rapide și la scară largă pentru a reduce emisiile de gaze de seră.

Estimările preliminare sugerează că producția globală de combustibili fosili ar fi scăzut cu 7% în 2020, dar scăderea a fost determinată în principal de închiderea economiei din cauza pandemiei de COVID-19, nu de un efort voluntar de a reduce emisiile.

Scăderea emisiilor a fost determinată în principal de închiderea economiei din cauza pandemiei...

Studiul proaspăt arată că producția colectivă planificată de țările lumii pentru anul 2030 va fi cu 110% mai mare decât cantitatea care ar fi compatibilă cu o creștere a temperaturii de 1,5 grade Celsius și cu 45% mai mare decât este necesar pentru a menține creșterea temperaturii la 2 grade Celsius.

Sunt analizate planurile pe care și le fac 15 mari țări producătoare, inclusiv Rusia. O nouă strategie energetică aprobată anul trecut de Rusia până în anul 2035 prevede creșteri importante ale extracției de cărbune și gaze și doar o ușoară scădere a producției de petrol.

Dar planurile marilor producători de combustibili fosili pornesc de la anticiparea că și celelalte țări vor continua să consume cantități mai mari decât ar trebui pentru atingerea țintelor de reducere a încălzirii globale.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG