Linkuri accesibilitate

Dumitru Ciorici: Securitatea energetică ar trebui să fie prioritară, iar guvernarea să tragă învățăminte


Discutăm despre înțelegerea atinsă de guvernul Republicii Moldova și gigantul rus Gazprom privind primirea în următorii cinci ani a gazelor naturale. Detaliile înțelegerii sunt deocamdată vagi, dar guvernul a promis clarificări. În cele peste patru săptămâni de tratative duse după uși închise, oficialii guvernamentali de la Chișinău au fost aproape tăcuți, ca să nu dăuneze discuțiilor, au spus ei, dar și-au atras totuși multe nemulțumiri din partea jurnaliștilor. Dăm cuvântul azi unuia dintre ei, Dumitru Ciorici, care și-a informat constant cititorii cu noutățile crizei energetice - atâtea câte s-au putut decripta - pe canalul lui de Telegram. L-am întrebat întâi de toate, dacă i se pare un acord bun cel la care au ajuns autoritățile cu Gazprom:

Interviu cu Dumitru Ciorici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:49 0:00

Dumitru Ciorici: „Din primele informații, este un acord relativ bun, pe care Republica Moldova a reușit să-l negocieze. Asta pentru că am reușit să obținem o reducere substanțială de preț și, de cealaltă parte, din câte știu eu, nu există semnături sub vreo condiționalitate politică, astfel încât să ne facem griji. Ceea ce este important acum, este ca autoritățile să tragă învățăminte, să învețe lecțiile și, în special, să nu mai pună securitatea energetică a țării pe ultimul loc în priorități, mă refer aici la această guvernare și anul viitor să fie una dedicată asigurării energetice a țării în orice situație care ar putea apărea.”

Europa Liberă: Dar în privința felului cum au comunicat autoritățile cu cetățeanul, cu presa despre aceste negocieri, ar fi vreo lecție de învățat? Te întreb, Dumitru, pentru că un fel de cartonaș roșu au ridicat guvernului mai mulți jurnaliști, care au spus că, în toată această perioadă de frământări, nu au avut informație la dispoziție, pe care s-o comunice cetățeanului. Împărtășești acest gen de impresii?

Dumitru Ciorici: „Din punctul meu de vedere, a fost o comunicare ușor sau mai tare dezorganizată, pentru că, pe de o parte, nu am primit minimumul necesar de informații despre etapele pe care urmează să le parcurgem, de ce facem anumite acțiuni ca țară, de cealaltă parte, cred că trebuie să avem și un grad de indulgență, de toleranță față de autorități, pentru că totuși vorbim de o stare excepțională, vorbim despre securitatea energetică și eu, pentru că am participat în mai multe negocieri de business, știu că uneori prea multă informație poate dăuna procesului. Ei bine, eu cred că autoritățile au încercat cumva să păstreze aceste detalii picante, să nu iasă în afara camerelor de negocieri, pentru a nu dăuna procesului, ceea ce mi se pare OK, pe de altă parte, aș da un cartonaș roșu guvernării, pentru că nu ne-a informat la fiecare etapă suficient de bine, cel puțin asta am văzut eu - puțină dezorganizare. Au comunicat diferite instituții, diferite persoane, și nu întotdeauna atât de repede pe cât ne-am fi așteptat noi.”

Țș da un cartonaș roșu guvernării, pentru că nu ne-a informat la fiecare etapă suficient de bine...

Europa Liberă: Totuși, care este problema? Uite, pe de o parte, guvernul spunea în felul următor: suntem în negocieri, negocierile sunt complicate, n-am vrea să le dăunăm, pe de altă parte, am văzut de la frustrări până la indignare exprimată de jurnaliști, colegi de-ai noștri, care au spus: nu e cazul să aflăm din presa rusă, din presa ucraineană ce se întâmplă la Chișinău, ce se întâmplă în aceste negocieri. Cui mai degrabă i-ai da dreptate?

Dumitru Ciorici: „Trebuie să fim foarte atenți atunci când judecăm aceste apariții în presa rusească. Senzația mea e că de multe ori aceste extrase care au apărut nu au fost de la negocieri, de fapt, ele au fost niște picături special lansate pentru a face presiune fie pe negociatori, fie pe anumiți factori politici. Deci, eu nu aș lua ceea ce a publica presa rusă drept adevăr, pentru că foarte multă informație publicată de ruși este falsă sau nu este adevărată, sau este manipulatoare, intenționat accentele sunt puse astfel ca partea rusă să iasă bine din această situație, iar partea moldovenească să iasă cumva șifonată. Cât privește indignările cu privire la informație, eu împărtășesc indignările pe subiectul cu procurările zilnice de gaz pe care le-am avut. Pentru mine a fost foarte confuză această situație – cum cumpărăm, de ce cumpărăm cantități doar pentru o zi sau doar pentru jumătate de zi, ce se întâmplă cu gazoductul Iași-Ungheni? Am aflat, între timp, că România, de fapt, nu are gaz ca să ne livreze. Aici aș fi dorit mai multă informație – etapele pe care vrem să le parcurgem în următoarea săptămână sau în următoarele două săptămâni. Cât privește prețul sau negocierile cu Gazprom, mi se pare OK asta să fie o chestie discretă atâta timp cât ne ajută în negocieri și nu este exclus că asta s-a și întâmplat – ne-a ajutat să obținem un preț relativ bun. Asta înseamnă că vom avea o anumită creștere de tarif, dar este mult mai mică decât ar fi putut fi, dacă nu s-ar fi reușit obținerea unor reduceri mari.”

Dumitru Ciorici
Dumitru Ciorici

Europa Liberă: Ți-aș propune să revenim încă pentru o clipă la ce spuneai mai devreme despre presa rusă. Dacă înțeleg eu corect, crezi că a jucat cumva în favoarea autorităților și erau informații care să pregătească cumva în favoarea Rusiei terenul de negocieri, pe de altă parte, autoritățile prin faptul că nu au comunicat aproape nimic despre aceste negocieri, nici pe surse, nici oficial, nu au turnat cumva apă la moara acestor speculații?

Dumitru Ciorici: „Absolut. Guvernarea a făcut o greșeală în modul în care și-a construit dialogul public în ultimele 2-3 săptămâni de când situația s-a tensionat, ar fi putut oferi mai multă informație, mai structurată, dar din câte înțeleg eu, a fost și un fel de lipsă de experiență a guvernării de a comunica în situații de criză de așa anvergură și cu implicarea unor factori atât de importanți și influenți la nivel mondial. Lipsă de experiență, un pic de dezorganizare și, eu nu exclud, chiar și lipsă de timp, și lipsă de resurse umane.”

Europa Liberă: Și atunci, care ar fi sfatul pentru colegii noștri jurnaliști – să aștepte până guvernul, până autoritățile se vor învăța să comunice corect cu publicul?

Dumitru Ciorici: „Jurnaliștii nu ar trebui să se împace cu bucățile, cu aceste crâmpeie de informație pe care le-a oferit guvernarea, trebuie să apese pe aceste puncte dureroase, să obțină informații mai clare și mai structurate, pentru că orice guvernare, dacă este lăsată să comunice cum vrea, la un moment dat se ajunge la un fel de abuz, dacă pot să-i zic așa.”

Europa Liberă: O remarcă pe care am văzut-o la un moment dat era că dacă un ministru, dacă membrii unui guvern nu pun preț pe transparență, cu forța nu prea ai cum să-i obligi, să-i înveți să facă asta. Pot fi privite lucrurile așa? Pentru tine, acest guvern a demonstrat în această criză că nu pune preț pe transparență?

Cred că anumite elemente ale guvernării cred în principiul transparenței, vor să-l aplice, dar uneori nu știu cum...

Dumitru Ciorici: „Nu, eu aș întoarce lucrurile un pic altfel, cred că anumite elemente ale guvernării cred în principiul transparenței, vor să-l aplice, dar uneori nu știu cum. Cred că în situația pe care am văzut-o acum cu gazul și cu negocierile au fost dezorganizați și n-au știut cum să construiască un mesaj către public, către presă, astfel încât să nu existe atâta ambiguitate, dar sper că și-au învățat lecția. Cel puțin, în discuțiile private pe care le am cu anumiți exponenți ai guvernării, ei recunosc că au comunicat greșit, deci, în culise ei înțeleg că au comunicat insuficient pe subiect.”

Europa Liberă: Dar se întâmplă și pe criza pandemică cam același lucru, nu?

Dumitru Ciorici: „Da, absolut. Aici iarăși vorbim de alt minister, alte persoane și aici am senzația că e o chestie mai cronică, care vizează anumite persoane-cheie și lipsa de personal. Da, într-adevăr, pe subiectul pandemiei s-ar cere mai multe informații, mai tranșant, mai organizat, o comunicare mai eficientă cu presa.”

Europa Liberă: N-aș vrea să încheiem această discuție fără să încercăm măcar să creionăm, să ne uităm la niște soluții. Te-ai gândit cumva la așa ceva? Ce ar trebui să se întâmple ca să nu avem într-un final o presă ostilizată, un guvern supărat pe ea și un cetățean neinformat?

Dumitru Ciorici: „Din punctul meu de vedere, în primul rând, instituțiile publice ar trebui să-și fortifice eforturile în departamentele de comunicare cu presa, în unele cazuri situația e foarte slută și, în consecință, are de suferit presa, iar ca urmare și cetățeanul, pentru că informația nu ajunge la el. În alte situații avem persoane în funcții destul de înalte care nu înțeleg cât de importantă este transparența, iar în al treilea caz este vorba despre lipsa de experiență și dezorganizare. Dacă vorbim de ce s-ar putea face, evident, comunicare, cât mai multă comunicare în fiecare zi, cereri de întrebări de la presă și răspunsuri foarte exacte, astfel încât să nu ne pomenim cu informații oferite evaziv.”

Europa Liberă: Prin urmare și presa are multe teme pe acasă de făcut?

Dumitru Ciorici: „Sigur, presa întotdeauna trebuie să ceară mai mult, are dreptul și are acest rol de a cere mai multă informație, mai detaliată și care să răspundă la principalele întrebări. Eu am văzut anumite situații când miniștrii nu au vrut să răspundă la întrebările presei, ceea ce este grav din punctul meu de vedere. Nu poți condiționa să răspunzi la anumite întrebări doar dacă presa o să-ți dea întâi întrebările pe care le aștepți tu. Deci, există anumite probleme de comunicare în anumite ministere destul de grave și guvernarea ar face bine să rezolve aceste lacune, ca să le zic așa, foarte voalat.”

Europa Liberă: Probabil nu ar fi corect să nu mai pomenim un aspect. Totuși, acest guvern și-a început mandatul într-un moment în care reformele media încă n-au început, iar presa, multă presă de la Chișinău este ostilă acestei guvernări. E, probabil, un oximoron ceea ce spun eu acum, presa trebuie să fie echilibrată, nu ar trebui să fie vorba de ostilitate, dar dacă ne uităm la realități, lucrurile sunt așa cum sunt. Este asta o justificare pentru actualul guvern?

Au spus că vor să-și asume guvernarea, asta înseamnă că trebuie să găsească soluții...

Dumitru Ciorici: „Eu nu cred că este o justificare. Atâta timp cât ești un profesionist, poți să comunici în orice situație, fie că e vorba de media ostilă, fie că e vorba de media afiliată, fie că e vorba de media independentă. Asta vorbește despre profesionalismul comunicatorilor, dacă ești bun în ceea ce faci, atunci reușești să te descurci în orice situație. Da, eu înțeleg că este greu, dar nimeni n-a spus că să fii la guvernare este ușor. Au spus că vor să-și asume guvernarea, asta înseamnă că trebuie să găsească soluții pentru fiecare dintre problemele pe care le avem conform legilor, cu respectarea buchiei legii și desigur că cetățenii vor înțelege acțiunile guvernării, dacă ele se vor baza pe principiile pe care le-am menționat mai sus.”

Europa Liberă: În concluzie, Dumitru, e un început de conflict între autorități și jurnaliști?

Dumitru Ciorici: „Hai să zicem așa, pe anumite zone, da, s-ar putea ca acest conflict să treneze pe anumite zone. Și mă refer aici inclusiv la sănătate, pentru că acolo conflictul durează de mai mult timp și o să vedem – ori o să vedem mai puțină comunicare, ori o să vedem comunicare mult mai bună, ori la un moment dat comunicatorii vor fi schimbați. Cred că acestea-s deznodămintele pe care trebuie să le așteptăm.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG