Linkuri accesibilitate

„Acordul pe gaze: între idealism și realism” (I.Chifu/ Deschide.md)


Revista matinală a presei de la Chișinău.

Revista matinală a presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00



„Acordul pe gaze: între idealism și realismul soluționării problemelor din Republica Moldova”, este titlul editorialului semnat de Iulian Chifu pentru deschide.md. Autorul atrage atenția că trebuie să știm ce înseamnă un bun acord cu Gazprom, și anume: rezolvarea problemei aprovizionării cu gaz și energie electrică a populației, la prețuri acceptabile, fără a periclita mai întâi drumul european al Republicii Moldova, reformele angajate în justiție, stat de drept și economie. În al doilea rând, continuă Iulian Chifu, un acord bun mai înseamnă și evitarea unei formule de condiționare politică a guvernării. Editorialistul susține că atât timp cât aceste elemente fundamentale nu au fost alterate, suntem în fața unei victorii, a unei soluții bune, iar puterea politică de la Chișinău se poate detașa de situațiile colaterale și se poate concentra pentru reformele necesare populației.

Agenția de presă „IPN” publică o analiză semnată de Dionis Cenușa, despre lecțiile din Moldova, privind securitatea energetică a UE și monopolul rusesc. Autorul remarcă din capul locului că Moldova a reușit să depășească una din cele mai serioase crize energetice de la declararea independenței față de URSS în 1991. În opinia autorului, această experiență demonstrează că interconectarea energetică, accesul la infrastructura transfrontalieră de transportare a gazelor, dar și solidaritatea europeană, pot diminua impactul negativ al monopolului rusesc. Dionis Cenușa este de părere că Uniunea Europeană are toate instrumentele necesare pentru a diminua influența monopolului rusesc pe piața europeană a gazelor, cu am ar fi, de exemplu, renunțarea la noile conducte de gaze (Nord Stream 2). Totodată, notează autorul, sustenabilitatea și reziliența energetică depinde și de tranziția la energia verde, inclusiv cea provenită din hidrogen.

Tot la tema gazelor, Radio Chișinău îl citează pe expertul economic Viorel Gârbu. El este de părere că Gazprom nu putea să nu semneze un acord, pentru că Republica Moldova ar fi apărut în presa internațională ca un stat mic, neajutorat, sărac, asupra căruia Federația Rusă se răzbună cu toate posibilitățile pe care le are. Viorel Gârbu crede că autoritățile ruse înțeleg că doar șantajând Republica Moldova din perspectiva gazelor naturale, nu realizau nimic, din contra, obțineau un dezavantaj de imagine, opinează expertul economic.

În fine, reporterii jurnal.md se întreabă – „Cine îi caută pe Plahotniuc, Șor, Platon și Cavcaliuc?” În material este citat șeful Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov, care a menționat că pe site-ul Interpol figurează doar numele persoanelor anunţate în căutare internaţională cu scop de arest şi extrădare în baza Notiţei Roşii, emise de către Secretariatul General al OIPC Interpol. Potrivit lui, nici Vlad Plahotniuc, nici Veaceslav Platon, nici Ilan Șor și nici Gheorghe Cavcaliuc nu fac parte din lista respectivă, chiar dacă la Chișinău se crede că aceștia într-adevăr sunt căutați la nivel internațional. Autorii menționaeză că în continuare că la 18 octombrie 2019 şi la 4 iunie 2020, Biroul Naţional Interpol a solicitat Secretariatului General al OIPC Interpol să-l anunțe în căutare internaţională, cu scop de arest şi extrădare, pe Vlad Plahotniuc. Însă Comisia de Control a Fişierelor a Secretariatului General a refuzat acest lucru și a radiat datele fostului lider PD din bazele de date ale Organizaţiei, notează jurnaliștii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG