Linkuri accesibilitate

O ingineră din R. Moldova a fondat o școală tehnică pentru copii la Hamburg


Colaj foto cu Ela Daniliuc (dreapta) și imagini de la școala tehnică pentru copiii talentați fondată de aceasta.
Colaj foto cu Ela Daniliuc (dreapta) și imagini de la școala tehnică pentru copiii talentați fondată de aceasta.

Ela Daniliuc (30 de ani) a plecat din R. Moldova în 2013, imediat după susținerea examenelor de Bacalaureat. În Germania, o așteptau părinții și o treaptă nouă de studii: urma să facă Inginerie. La 10 ani distanță, Ela a lansat la Hamburg o școală tehnică dedicată tinerilor interesați de IT.

Odată ajunsă în Germania, Ela a studiat, timp de un an matematica, cu un profesor local. În paralel, învăța limba germană. Știa despre oportunitățile și salariile pe care le oferă această țară specialiștilor din domenii tehnice și voia să ajungă printre ei.

Apoi, încă din primul an de studenție la Universitatea de Științe Aplicate din Frankfurt, și-a găsit un post de muncă part-time, la o companie de inginerie civilă. „Faptul că, la absolvire, ai deja experiență de lucru te ajută să poți concura cu germanii”, spune tânăra.

Ela Daniliuc, muncind pentru un proiect la universitate.
Ela Daniliuc, muncind pentru un proiect la universitate.

Una din puținele inginere dintr-o companie IT

În ianuarie 2020, Ela a fost angajată în calitate de inginer de date (data engineer, în engleză) la „Synergeticon” – o companie de tehnologii, cu sediul la Hamburg, specializată în soluții de digitalizare și inteligență artificială folosite în industria aeronautică și cea automobilistică.

Moldoveanca avea drept sarcini să proiecteze și să dezvolte aplicații software și să construiască infrastructura pentru scenarii de testare. După mai puțin de 2 ani, ea a devenit manageră de proiecte, lucrând cu câteva companii în paralel, printre care „Airbus” și „Volkswagen”.

„Noi integrăm soluții automatizate pentru producția de aeronave și automobile, în funcție de compania pentru care lucrăm, astfel încât acestea să poată fi asamblate mai eficient. Dezvoltăm software și aplicații care optimizează munca lucrătorilor, fie prin roboți, fie prin smart tools, pentru o producție mai rapidă și mai sigură”, explică inginera.

Ela Daniliuc, în perioada când lucra pentru „Synergeticon”.
Ela Daniliuc, în perioada când lucra pentru „Synergeticon”.

Ela era una din puținele femei în compania respectivă și, din acest motiv, mai ales la început, simțea că trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a fi percepută ca ceea ce era, de fapt: expertă în domeniul său.

„Problema aceasta se vede și la facultățile cu specializări tehnice. Fetele ar vrea să meargă acolo, dar nu sunt sigure că atmosfera în care vor urma să învețe va fi una sigură sau comodă și aleg alte profesii”, spune Ela.

În Germania, 20-25% din studenții înscriși în programele IT și tehnologie sunt femei. De asemenea, femeile reprezintă 17-18% din angajații din acest domeniu, o proporție similară cu media europeană. Deși această cifră crește treptat datorită inițiativelor de incluziune și a programelor educaționale, sectorul rămâne dominat de bărbați.

Școala în care elevii învață să lucreze cu drone și roboți

Pe lângă activitatea sa la „Synergeticon”, Ela a făcut, timp de mai mulți ani, mentorat în diverse programe de educație, pentru a susține tinerii care vor să facă studii. Unii dintre ei, copii de migranți, erau primii din familiile lor care aveau această oportunitate. Este și în prezent ambasadoarea mai multor proiecte care promovează accesul fetelor și femeilor la profesii tehnice.

Aceste activități au ajutat-o să înțeleagă că asta e ceea ce i-ar plăcea să facă mai departe: să ajute copiii să-și descopere talentele și să le folosească.

„Ca să poți face unele lucruri, trebuie să ai tehnica în mână, cineva să-ți arate cum să o folosești, iar tu să tot încerci. Atunci când ai șansa să greșești și să încerci din nou, poți învăța, poate, mai mult decât prin studii clasice”, crede Ela.

Ela Daniliuc la Hamburg, Germania.
Ela Daniliuc la Hamburg, Germania.

Așa, i-a apărut ideea de a fonda o școală tehnică pentru copiii talentați, care vor să descopere domeniile tehnice. A lansat-o acum un an, după ce s-a încumetat să renunțe la postul său de muncă de bază.

„În prezent, testăm diferite formate, având mai multe clase în care verificăm care ar fi setul cel mai potrivit pentru diverse teme. De exemplu, cu setul Smart City copiii învață să folosească laserul cu scanner, să lucreze cu dronele și au roboți mici pe care îi pot programa”, povestește inginera.

Școala își propune să le dea elevilor abilități tehnice, pornind de la un mini set, pe care ei îl pot lua acasă, ca să testeze diverse componente ale acestuia. Pe lângă asta, ei pot primi ghidare și susținere de la mentori, acces la cursuri software, precum și să folosească tehnica de mărimi mari aflată la sediul școlii.

Programul este unul non-profit și se află la etapa de testare în trei clase de a XI-a și XII-a, a câte 20 de elevi.

Vrea să facă o reformă în sistemul educațional german

Ela spune că și-a dorit să atragă fonduri și sponsori pentru ca inițiativa ei să fie accesibilă pentru diverse categorii de persoane. A căutat cum să pună bazele acesteia timp de 3 ani, înregistrând școala, căutând parteneri și ascuțindu-și convingerea că este pe drumul cel bun.

Pe parcurs, s-a inspirat de la alte femei cu același traseu ca al său: migrante care lucrează în IT. A învățat din propriile îndoieli și a înțeles că nu e nevoie să fie cea mai bună în domeniu ca să lanseze școala. Poate găsi, în schimb, experți care să împartă din cunoștințele lor cu elevii.

Ela, într-o vizită la Frankfurt, orașul unde și-a făcut studiile.
Ela, într-o vizită la Frankfurt, orașul unde și-a făcut studiile.

„Pentru mine, era important să știu că pot oferi suport copiilor cu diferite background-uri. De asta, școala e finanțată foarte mult de stat, de companii mari, care oferă și stagii pentru absolvenții programului – de la companii care sponsorizează cu tehnică și până la cele care ne dau gratis licențe pentru software. Astfel, și ei câștigă acces la acești oameni talentați”, mai spune Ela.

Speră ca proiectul său să crească treptat și este gata să investească și mai mult timp în asta. „Vreau ca școala aceasta să aducă o reformă în sistemul educațional din Germania. Eu am mai făcut studii, am înțeles că foarte multe lucruri lipsesc, dar pot fi integrate în sistem. Îmi doresc să văd cât mai mulți copii talentați, din diverse medii, care să aibă oportunitatea de a învăța prin experimentare și practică”, încheie ea.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG