Linkuri accesibilitate

Se va închide organizația Memorial? Antony Blinken acuză autoritățile ruse că atacă libertatea de exprimare


Sediul din Moscova al centrului Memorial pentru apărarea drepturilor omului
Sediul din Moscova al centrului Memorial pentru apărarea drepturilor omului

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a acuzat autoritățile ruse că atacă libertatea de exprimare încercând să închidă una dintre cele mai venerate organizații pentru drepturile omului din Rusia și le-a cerut să renunțe la utilizarea unei legi controversate privind „agenții străini”, folosită pentru a persecuta și intimida societatea civilă.

Declarațiile lui Blinken, pe Twitter, urmează relatărilor despre o campanie dublă a procurorilor ruși pentru închiderea prestigioaselor organizații Centrul Memorial pentru Drepturile Omului și Memorialul Internațional.

„Procesele în instanță ale autorităților ruse, care urmăresc să închidă Memorialul Internațional și Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, constituie cel mai recent atac al lor împotriva libertății de exprimare”, a spus Blinken. „Rusia trebuie să pună capăt proceselor și să nu mai folosească abuziv legea privind „agenții străini” pentru a hărțui, stigmatiza și reduce la tăcere societatea civilă”.

Luna aceasta au apărut informații conform cărora procurorii din Moscova au cerut unei instanțe orășenești să dispună închiderea Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, în timp ce procurorii federali ruși doresc ca Curtea Supremă să dispună închiderea Memorialului Internațional. Audierile în ambele cazuri sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie.

Organizația Memorial a fost lansată cu puțin timp înainte de colapsul Uniunii Sovietice, în parte pentru a documenta represiunea sovietică.

În deceniile trecute de atunci, a monitorizat situația drepturilor omului prin liste de deținuți politici și documentând nedreptățile istorice sau în curs de desfășurare.

Memorial a susținut că legislația rusească a „agenților străini”, din 2012, și modificările sale ulterioare, sunt menite să suprime organizațiile independente.

Legea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență străină și pe care guvernul le consideră implicate în activitate politică, să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor.

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului a fost trecut pe listă în noiembrie 2015.

International Memorial, un grup independent și totodată grup umbrelă pentru Centrul Memorial pentru Drepturile Omului și alte peste 70 de organizații, inclusiv 10 care operează în afara Rusiei, au fost adăugate la registrul „agenților străini” în urmă cu cinci ani.

Consiliul prezidențial rus pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului, care de obicei respectă politicile Kremlinului, și-a exprimat îngrijorarea față de eforturile de închidere din 12 noiembrie, numindu-le o „măsură extremă” care este „nedreptă și disproporționată” față de presupusele încălcări.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, un organism paneuropean pentru drepturile omului, a declarat în această săptămână că legislația „agenților străini” „stigmatizează” ONG-urile, mass-media și persoanele și „a avut un impact represiv asupra societății civile. în Rusia în ultimii ani”.

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului se așteaptă la o audiere cu privire la acuzațiile procurorilor de la Moscova pe 23 noiembrie, în timp ce Memorial Internațional se așteaptă la o audiere cu privire la efortul procurorilor federali de a-l închide pe 25 noiembrie. (MT)

XS
SM
MD
LG