Nicolae Negru scrie într-un editorial pentru ziarulnațional.md despre acțiunile pe care le conține raportul celor 100 de zile de la învestirea Guvernului PAS. Potrivit lui, guvernul Gavrilița se confruntă cu mai multe nevoi urgente care devin sufocante, așa că, în opinia editorialistului, rezistența din aceste luni, deși nu garantează succesul, prezintă totuși o premisă optimistă. Nicolae Negru remarcă în raport semne că Natalia Gavrilița și cabinetul său nu au renunțat la retorica electorală, pe care califică drept simptome neliniștitoare. Autorul scrie aici despre faptul că în raport nu se găsește nicio mențiune despre statul de drept, nici măcar la capitolul- reforma justiției.
Nicolae Negru mai atrage atenția la felul în care a fost prezentată plecarea din funcție a 355 de funcționari, despre care prim-ministra a zis că reprezintă o curățare de oameni compromiși. Editorialistul crede că o asemenea abordare nu este specifică unui sistem care se pretinde democratic și amintește de regimurile în care se stabileau cote de nimicire a ,,elementelor dușmănoase”.
Despre un an de președinție al Maiei Sandu scrie Victor Pelin, într-un editorial publicat pe site-ul Agenției de Presă „IPN”. Autorul este de părere că după expirarea unei pătrimi din mandat, șefa statului a reușit să realizeze puține din cele promise. Victor Pelin menționează în articol deschiderea manifestată de Uniunea Europeană (UE) și de statele membre ale acesteia, precum și de către alți parteneri de dezvoltare, soldată cu un consistent suport financiar și anti-COVID-19. Observația autorului este însă că există în continuare un șir de caracteristici ale guvernării PAS, care mai degrabă trezesc îngrijorări, cum ar fi lipsa personalităților politice carismatice, cu excepția Maiei Sandu, lipsa experienței și flexibilității politice, a capacităților de comunicare eficientă, mai notează Victor Pelin.
Agenția de presă „IPN” mai publică opiniile participanților la dezbaterea „Șocul tarifelor și remediile guvernării de diminuare a acestuia pentru populație”. Între ei, Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale.
El a notat că înainte de această criză, exista un singur mecanism pentru a susține populația și anume, ajutorul pentru perioada rece a anului, care se acordă din 2009 pentru lunile noiembrie-martie. Odată cu majorarea prețurilor la gaze, autoritățile și-au propus să extindă eligibilitatea pentru acest ajutor, dar și să-i crească valoarea de la 500 la 700 de lei, a mai declar ministrul. Potrivit lui, nicio țară nu poate pune în aplicare un mecanism în factură în conformitate cu statutul familiei și atunci autoritățile au avut de ales – fie acordă compensații pentru toți, fie se limitează la ajutorul pentru perioada rece a anului doar pentru o anumită categorie de populație.
Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu despre conceptul privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, publicat de ministerul justiției. Potrivit acestuia, Misiunea internațională de monitorizare ar urma să fie formată din șapte membri, cinci nominalizați de partenerii internaționali și doi de societatea civilă. În document se mai menționează că scopul misiunii este de a sprijini activitatea Comisiei de Evaluare, inclusiv prin selectarea membrilor acesteia și pe cei ai Colegiului special de Apel. Reporterii mai atrag atenția că autoritățile propun evaluarea în primul rând a integrității subiectului, fiind vorba de evaluarea activelor și a cheltuielilor raportate la veniturile legale disponibile și declarate, inclusiv a membrilor familiei.