Guvernul PAS și-a atras critici din partea opoziției, dar și a unor experți independenți, pentru că n-a plătit la timp factura la gaze pentru octombrie și noiembrie concernului rus Gazprom. Rușii au avertizat că taie gazele în două zile, după ratarea scadenței la 22 noiembrie, dar guvernarea a răspuns astăzi că știe de unde va lua banii și prin doar „câțiva pași tehnici” va scăpa de datorie în câteva zile.
Soluția pe care a identificat-o guvernul moldovean, față în față cu un nou avertisment de sistare a livrărilor din partea furnizorului rus controlat de stat Gazprom, e să plătească din buget datoria. Estimată de 74 de milioane de dolari, această datorie s-a acumulat după ce în octombrie Moldovagaz a procurat gazele naturale rusești cu aproape 800 de dolari mia de metri cubi, iar tarifele, calculate anterior la un preț de achiziție de 150 de dolari, au rămas până nu demult neschimbate. Companiei de stat Energocom, pe de altă parte, i se alocase din buget în octombrie 1,7 miliarde de lei pentru achizițiile internaționale de gaze. Acum, aceste fonduri - mai exact o parte din ele - vor fi utilizate pentru achitarea datoriei față de Gazprom, printr-o procedură pe care vicepremierul moldovean responsabil cu infrastructura, Andrei Spînu, a descris-o astfel azi într-o conferință de presă:
Contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz către Energocom...Andrei Spînu
„Soluția propusă de guvern e de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz către Energocom. Vorbim despre suma de 1,4 miliarde lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar compania va face plata pentru gazele naturale către Gazprom.”
Demnitarul guvernamental a mai precizat azi că nu a negociat el această modalitate de plată cu Gazprom-ul, atunci când a mers la sfârșit de octombrie la St. Petersburg să semneze contractul, ci că ea provine din înțelegerile anterioare cu furnizorul rus, ceea ce ar trebui să însemne că actualul guvern nu ar fi responsabil pentru noul episod al crizei energetice.
Criticii, însă, iar printre ei mai vocal e fostul premier din perioada guvernării socialiste, Ion Chicu, spun că era clar de la bun început că întreprinderea moldoveană se va confrunta cu această insuficiență de lichidități, ca urmare a diferenței dintre prețul nou al gazului și cel din tarif. Prin urmare, conchide fostul șef de cabinet, ar fi cel puțin o lipsă de responsabilitate ca guvernul să fi lăsat lucrurile să curgă într-o direcție cunoscută, fără a se gândi la soluții, idee pe care puțini la Chișinău o contrazic.
În conferința sa de presă din această după-amiază, vice-premierul Spînu a spus, pe de altă parte, că regretă gestul Gazprom-ului, de a trimite acest nou avertisment Chișinău-lui:
„Regretăm faptul că Gazprom a decis să notifice în așa mod Moldovagaz…”
Cu o zi mai devreme, un responsabil din cadrul gigantului rus Gazprom, Serghei Kuprianov, a spus, citat de publicația rusă Kommersant, că Gazprom are în vedere o sistare de livrări către R. Moldova, dacă nu va primi datoria în următoarele 48 de ore, prilej cu care despre avertismentul furnizorului rus s-a aflat și la Chișinău. Cu un avertisment similar R. Moldova s-a confruntat și în luna octombrie, atunci când negocia, contra cronometru, cu furnizorul rus un nou contract pe gaze, iar acesta îi redusese cu o treime livrările și îl amenințase cu sistări definitive, în caz de neatingere a unei noi înțelegeri. Situația a fost calificată atunci, cel puțin la Bruxelles, ca „șantaj energetic”, dar a fost aplanată ulterior prin semnarea, în ultimele zile ale lunii octombrie, a contractului, la o formulă de preț ce s-a soldat cu o scumpire a importurilor, mai mică însă decât ar fi fost dacă acordul nu ar fi existat. Ulterior, la Chișinău s-au schimbat și tarifele, nu înainte ca Moldovagaz să fi acumulat devierile de casă în discuție.
Soluția firească într-o situație ca cea de acum ar fi fost, spun pe de altă parte economiștii, ca Moldelectrica, întreprinderea de la Chișinău furnizoare de agent termic și care are datorii față de Moldovagaz, fie Moldovagaz însăși, să se fi împrumutat ele de la bănci, chiar sub garanția guvernului, dar un astfel de traseu ar fi durat probabil mai mult decât poate aștepta Gazprom. Așa se explică, potrivit experților, soluția de urgență pe care o aplică acum guvernul, ceea ce nu înseamnă însă că e ceva ce merită a fi lăudat, mai spun economiștii.