Linkuri accesibilitate

Nervozitate în tabăra puterii, înaintea turului doi al alegerilor de la Bălți


Moldova, Bălți, alegeri locale, Local Elections, 21 noiembrie 2021
Moldova, Bălți, alegeri locale, Local Elections, 21 noiembrie 2021

Actualizat, 1 decembrie 2021:

Comisia Electorală Centrală va discuta, miercuri după amiază, acuzațiile care i se aduc deputatei Marina Tauber, candidata Partidului „Șor” la primăria orașului Bălți, privind posibile neregularități financiare în cursul campaniei electoral,

Alegerile pentru primăria din Bălți urmează să fie decise duminică, 5 decembrie, într-un tur de balotaj între candidata partidului „Șor” și fostul prima interimar Nicolai Grigorișin. Marina Tauber a cîștigat detașat primul tur al alegerilor, la care a obținut 47,93% din voturi, urmată de fostul primar interimar al orașului – care a candidat ca independent - Nicolai Grigorișin, cu numai 20,93% din voturi.

---------------------------------------------------

Articol inițial:

Nervozitate în tabăra puterii politice de la Chișinău înaintea turului al doilea al alegerilor de la Bălți, unde șansele cele mai mari să iasă primar la 5 decembrie le are candidata Partidului Șor, Marina Tauber. Luni seară, ministrul de Interne, Ana Revenco, în ton cu o declarație a Maiei Sandu, a dat de înțeles că la primul tur, câștigat de Tauber, au fost nereguli mari; membra cabinetului PAS nu a dat însă detalii, lăsând această misiune Comisiei Electorale Centrale.

Nervozitate în tabăra puterii, înaintea turului doi al alegerilor de la Bălți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00

Comisia Electorală Centrală deocamdată s-a rezumat la ceea ce în limbaj birocratic s-ar numi „a lua act”, adică a acceptat informațiile cuprinse în rapoartele financiare depuse de concurenții electorali rămași în turul al doilea la Bălți. Asta chiar dacă în ajun ministrul de Interne, Ana Revenco, declarase că poliția a depus oficial mai multe sesizări către autoritatea electorală, sesizări ce ar proba coruperea alegătorilor. Verificarea acestor informații ar urma să o facă CEC, a spus ministrul, care în acest scrutin, în premieră, a creat un grup de lucru cu diferiți specialiști de la Fisc, MAI, SIS și Inspecția financiară. Aceeași doleanță a exprimat-o și șefa statului: instituțiile statului sunt obligate să verifice corectitudinea finanțării campaniei electorale și să prevină utilizarea de bani murdari în scrutine electorale, a spus Maia Sandu.

Președintele și vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, în formulă nouă numită de fostul partid al Maiei Sandu, au ținut totuși să comenteze declarațiile oficialilor, remarcând că există diferențe între rolul instituției de a supraveghea respectarea unor proceduri și controlul declarațiilor concurenților electorali. Angelica Caraman și, respectiv, Pavel Postică, au spus că CEC este în proces de documentare a unor episoade ce ridică anumite suspiciuni.

Pavel Postică: „Pe această speță pe care am fost sesizați sunt suspiciuni de nedeclarare a anumitor cheltuieli din partea unui concurent electoral. Noi verificăm și în cazul în care vom stabili cu certitudine că există probe suficiente care confirmă nedeclararea anumitor cheltuieli vom veni cu anumite soluții, așa cum am făcut de fiecare dată”.

Suspiciuni de nedeclarare a anumitor cheltuieli din partea unui concurent electoral...
Pavel Postică

În trecut expert electoral, Pavel Postică a afirmat că grupul de lucru reprezentând diferite autorități ale statului special creat pentru o mai bună verificare a raportării finanțelor publice are rol mai degrabă de testare, fiind o premieră. Inspectoratul General de Poliție are o singură sesizare, nu mai multe, cum menționa ministrul de Interne, a ținut să precizeze Postică, la fel există o sesizare a contracandidatului Marinei Tauber, Nicolai Grigorișin. Ambele se referă la neraportarea unor cheltuieli de către reprezentanta Partidului lui Ilan Șor. În ajunul turului întâi, CEC a avertizat-o pe Tauber că nu ar fi declarat niște cheltuieli ascunse în relațiile dintre doi agenți economici.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a remarcat că instituția acționează în baza unor probe și documente puse la dispoziție de alte autorități și încearcă din mers să-și schimbe abordarea la acest capitol.

„În condițiile în care CEC nu dispune astăzi de o structură dedicată pentru efectuarea supravegherii și controlului rapoartelor financiare - or această direcție urmează să fie instituită în 2022 -, în pofida acestui fapt, cu resursele de care dispunem, cu acei colegi pe care-i avem astăzi în direcția financiară care trebuie să acopere mai multe atribuții și cu ajutorul grupului de lucru, noi cel puțin ne-am propus să mișcăm lucrurile din loc și să venim cu anumite detalieri de analiză la această rapoarte”.

Redactorul-șef de la ziarul local de la Bălți SP, Ruslan Mihailevschi, observă că până acum se creează impresia că poliția și CEC își pasează una alteia responsabilitatea, continuând tradiția de până nu demult.

Nicio instituție nu prea vrea să-și asume responsabilitatea...
Ruslan Mihailevschi

„Nicio instituție nu prea vrea să-și asume responsabilitatea, de aceea acum nu e prea clar. Poliția se adresează la CEC sau la consiliul electoral local și de acolo invers la poliție. Am impresia că niciuna din instituții nu prea dorește să ia răspundere. Sau există neclaritate în lege și în distribuția funcțiilor sau atribuțiilor, sau pur și simplu așa este tradiția în R. Moldova că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea”.

O altă observația a ziaristului Ruslan Mihailevschi e că până în ajunul turului decisiv contracandidații Marinei Tauber au fost cam pasivi în a-i monitoriza activitatea și abia pe ultima sută au scos în vileag presupuse măsluiri financiare. Or regulile democrației, sugerează Mihailevschi, impun ca reclamanții să opereze cu sesizări bine documentate pe durată întregii campanii, când ar fi trebuit să probeze temeinic ceea ce consideră a fi încălcări de natură să afecteze rezultatul scrutinului.

XS
SM
MD
LG