Linkuri accesibilitate

Moldova, Ucraina, Georgia: trei într-o barcă spre Europa


Prim-ministrul Natalia Gavrilița și omologii săi din Ucraina și Georgia, Denis Șmîhal și Irakli Garibașvili, la Bruxelles.
Prim-ministrul Natalia Gavrilița și omologii săi din Ucraina și Georgia, Denis Șmîhal și Irakli Garibașvili, la Bruxelles.

Șefa guvernului de la Chișinău Natalia Gavrilița a purtat astăzi discuții la Bruxelles cu premierii Ucrainei și Georgiei, Denis Șmîhal și Irakli Garibașvili, în așa-numitul format „Trio asociat al prim-miniștrilor”.

Moldova, Ucraina, Georgia: trei într-o barcă spre Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

În afară de discuțiile trilaterale, cei trei lideri ai guvernelor unor țări din Parteneriatul Estic s-au întâlnit, pe rând, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și, în final, cu președintele parlamentului european David Sassoli.

Pentru a pregăti aceasta, cei trei se întâlniseră deja în urmă cu o lună, în Tbilisi, pe 25 octombrie.

Forumul celor trei a fost formalizat anul acesta în luna mai, la Kiev, de către miniștrii de externe ai celor trei țări. Scopul principal al acestui «Trio asociat» este ca cele trei țări să intre împreună în Uniunea Europeană. Scop care rămâne, pentru moment, foarte îndepărtat. Ucraina este țara care s-a aflat la originea acestui trio, care până acum nu a primit mari încurajări din partea UE, în interiorul căreia inițiativa este sprijinită mai ales de Partidul Popular European (PPE) și de țările baltice.

Vizita celor trei șefi de guvern la Bruxelles are loc cu două săptămâni numai înainte de Summitul Parteneriatului Estic din 15 decembrie.

Moldova, Georgia și Ucraina caută acum să fie privite de UE ca având un statut aparte față de ceilalți trei membri ai Parteneriatului Estic. Într-adevăr, celelalte trei țări ale Parteneriatului Estic sunt fie dictaturi pe față (Azerbaidjanul și Bielorusia), fie se află într-o stare de instabilitate cronică, cum e Armenia, care pe deasupra s-a și alăturat Uniunii vamale eurasiatice a lui Putin.

Georgia, Ucraina și Moldova se mai deosebesc și prin aceea că pe lângă tendința lor spre o tot mai mare apropiere de Occident, ele mai au și părți din teritoriu ocupate de Rusia.

Moldova are un statut de neutralitate, însă Georgia și Ucraina au mai și obținut, de la NATO, în 2008, promisiunea că într-o zi vor fi primite în Alianța militară occidentală.

Cooperare la nivel parlamentar

Igor Grosu, la Bruxelles
Igor Grosu, la Bruxelles

Președintele parlamentului european David Sassoli se mai întâlnise deja ieri, luni 29 noiembrie, cu președintele parlamentului Moldovei, Igor Grosu, cu care a semnat un Memorandum de Înțelegere între parlamente.

„Apreciem înalt asistența acordată în contextul depășirii efectelor crizei pandemice, inclusiv prin aprobarea Planului de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro, care deja este în curs de implementare”, a spus ieri Grosu.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG