Linkuri accesibilitate

„Unii spun că li s-a furat votul”. Bălțenii, despre posibila excludere din cursă a Marinei Tauber


Marina Tauber, în Parlament, 20 august 2021
Marina Tauber, în Parlament, 20 august 2021

Tribunalul din Bălți va analiza vineri, 3 decembrie, cererea CEC ca Marina Tauber, candidata Partidului „Șor”, să fie exclusă din turul doi al alegerilor pentru primăria orașului. Votul are loc duminică, 5 decembrie 2021. Tauber este acuzată că nu a declarat banii din care și-a hrănit activiștii de campanie și că a depășit cu 9.500 de lei plafonul de cheltuieli.

Cum este văzută la Bălți, unde aproape 50 la sută din alegătorii care au ieșit la vot pe 21 noiembrie au votat ca Marina Tauber să devină primăriță? S-a interesat Diana Răileanu:

Bălțenii, despre excluderea din cursa electorală a Marinei Tauber
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00

Locuitorii municipiului Bălți, care sperau să aibă peste câteva zile un nou primar sunt derutați și nedumeriți, consideră activista Diana Grosu, de la Bălți, reprezentanta Asociației pentru Drepturile Omului LEX XXI. Ea spune că lor le lipsesc informații doveditoare ce ar justifica acțiunile Comisie Electorale Centrale.

„Chiar astăzi am discutat cu mai multă lume. Sunt foarte mulți fani ai Dnei Tauber, se plâng că totuși vocea lor nu este auzită și era mai de înțeles dacă era un dosar penal dovedit în instanță de către procurori. În cazul în care înainte de alegeri s-a luat așa o decizie, este foarte dubios. Nu s-a comunicat, nu s-a explicat cetățenilor că, uitați-vă, sunt probe, sunt materiale video și atunci avea să fie mai clar că sunt niște reguli în campania electorală ce nu au fost respectate. Lumea a fost luată prin surprindere și cetățenii sunt bulversați că, chipurile, le-a fost furat votul.”

Europa Liberă: Ar putea acest lucru cumva să influențeze apetitul lor electoral duminică?

Sunt alegători care vor să boicoteze scrutinul...

„Am văzut deja comentarii în care oamenii spun că nu ies, că nu au candidați pentru care să-și dea votul, deci sunt alegători care vor să boicoteze scrutinul.”

În opinia redactorului șef de la portalul Nordnews.md, Dumitru Pelin, autoritățile electorale de la centru și magistrații care vor analiza dosarul Marinei Tauber au o sarcină extrem de responsabilă să probeze încălcările, dacă acestea sunt de natură să afecteze rezultatul scrutinului de la Bălți. În caz contrar, există riscul ca actuala situație să fie comparată cu cea din 2014, când Renato Usatîi a fost exclus din cursa parlamentară sau cea din 2018, când a fost anulată victoria lui Andrei Năstase la localele din Chișinău:

„Dacă e să vorbim de bălțeni, de alegători, aceștia urmăresc cam sceptic decizia CEC-ului, ei fac analogie cu alegerile parlamentare din 2014, când fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, în calitate de lider de partid a fost scos din cursă. Oamenii se așteaptă cam la același scenariu. Să vedem care este regulamentul până la urmă a CEC-ului cu privire la alegerile locale. Ultimele modificări de regulamente ne dau de bănuit că am putea să asistăm la un moment în care, posibil, să intre prin ușa din spate candidatul PAS, Boris Marcoci.”

Deputata Marina Tauber, candidata formațiunii Șor, a obținut la scrutinul din 21 noiembrie cel mai bun rezultat. Pe locul doi s-a clasat candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Nicolae Grigorișin, iar concurentul din partea partidului de guvernământ PAS, Boris Marcoci, s-a clasat pe locul trei în cursa electorală.

XS
SM
MD
LG