Linkuri accesibilitate

Australia se alătură boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing anunțat de Statele Unite


Australia a spus că se va alătura unui boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă, de la Beijing, din 2022, această opțiune fiind examinată și de alte țări.

Anunțul a fost făcut de premierul Scott Morrison la 8 decembrie, la o zi după ce Statele Unite au spus că nu vor trimite niciun oficial sau diplomat la evenimentul plănuit pentru luna februarie.

Premierul australian a spus că guvernul Chinei a neglijat câteva chestiuni importante pentru Australia, inclusiv abuzurile împotriva drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

Oficialii guvernamentali australieni nu vor merge în China pentru acele jocuri...

„Deci, nu este surprinzător că oficialii guvernamentali australieni nu vor merge în China pentru acele jocuri. Atleții australieni o vor face”, le-a spus Morrison jurnaliștilor la Sidney.

China a răspuns prin intermediul ambasadei sale că decizia Australiei ar contrazice declarații anterioare ale acesteia despre faptul că speră în îmbunătățirea relației bilaterale.

La Beijing, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a ridiculizat decizia politicienilor australieni, spunând: „Nu-i pasă nimănui dacă vin sau nu”.

Și Australia, și Statele Unite au spus că echipele lor olimpice vor merge la competițiile din China, care încep la 4 februarie, dar cele două țări nu vor fi reprezentate la nivel diplomatic și oficial.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a invocat drept temei „genocidul în curs, crimele împotriva umanității în Xinjiang și alte abuzuri împotriva drepturilor omului” în China. Dar echipa olimpică a Statelor Unite are „sprijinul deplin” al administrației Biden și nu va fi afectată de boicotul diplomatic, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Reacționând la anunțul american, China a spus că Statele Unite vor „plăti” pentru această decizie și a avertizat cu măsuri de răspuns nespecificate.

China a spus că Statele Unite vor „plăti” pentru această decizie...

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a acuzat Statele Unite de încălcarea spiritului Jocurilor Olimpice și de tentative de a perturba prestigiosul eveniment sportiv „din prejudecăți ideologice bazate pe minciuni și zvonuri”.

Statele Unite spun că China practică genocidul împotriva uigurilor și altor comunități musulmane, care sunt majoritare în regiunea Xinjiang. Se estimează că până la 2 milioane de oameni din Xinjiang au fost închiși în lagăre.

Organizațiile pentru drepturile omului au documentat o serie de abuzuri, inclusiv persecutarea pe criterii religioase, tortura și sterilizarea forțată în lagăre.

Beijingul neagă reprimarea uigurilor, spunând că oamenii sunt plasați în centre de „reeducare” ca măsură de luptă împotriva extremismului.

Boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing a fost cerut de mai multe luni de unii membri ai Congresului american, iar decizia a fost luată în ciuda unor eforturi pentru a stabiliza relația celor două țări, principalele economii ale lumii, depuse luna trecută de președinții Joe Biden și Xi Jinping, la o videoconferință.

Alți aliați ai Statelor Unite examinează posibilitatea boicotului diplomatic. Presa britanică a scris că Londra ia în considerare trimiterea unei delegații oficiale limitate. Japonia ar putea avea doar o reprezentare oficială la nivel scăzut, fără să trimită la Beijing și membri ai cabinetului de miniștri.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG