Linkuri accesibilitate

Guvernul ceh a propus trimiterea unui număr de 150 de militari la granița dintre Polonia și Belarus


Migranți la granița dintre Polonia și Belarus.
Migranți la granița dintre Polonia și Belarus.

Guvernul ceh a propus trimiterea unui număr de 150 de militari pentru a ajuta Polonia să prevină intrarea migranților în Uniunea EUropeană venind din Belarus, pe fundalul crizei de la flancul estic al Uniunii Europene, despre care Occidentul spune că e orchestrată de regimul dictatorului Aleksandr lukașenka. Planul propus de guvernul de la Praga, care trebuie aprobat de ambele camere al parlamentului ceh, prevede ca militarii cehi să stea în Polonia 180 de zile.

Dacă parlamentul aprobă această inițiativă, și se așteaptă să facă asta, cehii se vor alătura trupelor trimise deja în Polonia cu aceeași misiune de către aliații săi din NATO Estonia și Marea Britanie. Cehia face parte, alături de Polonia, Slovacia și Ungaria, din așa-numitul Grup de la Vișehrad, care are o poziție anti-imigraționistă fermă. De mai multe săptămâni, mii de migranți și refugiați încearcă să treacă granița din Belarus în Polonia, Letonia și Lituania.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe dictatorul de la Minsk Alexandr Lukașenka că aduce intenționat oameni din țări devastate de conflicte și îi încurajează să se adune la granițele Uniunii în încercarea de a destabiliza blocul pan-european, ca ripostă la sancțiunile impuse de acesta împotriva guvernului său, după reprimarea brutală a amplelor demonstrații anti-regim. Protestele au început după alegerile prezidențiale din august 2020, pe care Lukașenka pretinde că le-a câștigat detașat, dar despre care opoziția și guvernele occidentale spun că au fost măsluite.

XS
SM
MD
LG