Linkuri accesibilitate

UE va confirma sprijinul pentru integrarea europeană a Georgiei, Moldovei și Ucrainei, dar nu va face promisiuni pentru aderarea lor


Summitul Parteneriatului estic din 15 decembrie va confirma sprijinul pentru integrarea europeană a Georgiei, Moldovei și Ucrainei, dar nu va face promisiuni pentru aderarea lor la Uniunea Europeană, potrivit unui proiect al declarației finale. Umbrit în parte de criza din Belarus, summitul va aduce împreună Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova și Ucraina, în timp ce R. Belarus va fi cel mai probabil reprezentată de drapelul național al acestei țări și un scaun gol, spun surse diplomatice, citate de corespondentul Europei Libere la Bruxelles.

Georgia, R. Moldova și Ucraina vor să adere la Uniunea Europeană, pentru a-și consolida ieșirea din sfera de influență a Rusiei. În iulie, au semnat chiar o declarație comună în care promit să coopereze în această direcție.

La summitul Parteneriatului Estic însă , potrivit proiectului declarației finală, Uniunea Europeană va „recunoaște aspirațiile europene și opțiunea europeană a partenerilor interesați”. Fără dată sau calendar clar al aderării.

Agenția Reuters subliniază că e același limbaj folosit în declarația finală a summitului Parteneriatului estic din 2017, în ciuda hotărârii Georgiei, Moldovei și Ucrainei de a accelera reformele care să le permită aderarea la UE.

Georgia și Ucraina doresc de asemenea să adere cândva la NATO, deși conflictele teritoriale cu Rusia complică acest deziderat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG