Linkuri accesibilitate

Președintele SUA își mobilizează aliații împotriva „autoritarismului” la un „Summit pentru Democrație”


Joe Biden, la „Summit-ul pentru Democrație”
Joe Biden, la „Summit-ul pentru Democrație”

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a adunat prin videoconferință la 9 decembrie peste 100 de lideri ai lumii la un „Summit pentru Democrație” cu scopul combaterii autoritarismului. Rusia și China nu au fost invitate.

În discursul de deschidere, Biden a spus că libertatea este amenințată la nivel global de autocrații care încearcă să-și extindă puterea, să exporte influență și să justifice represiunea.

Președintele american a spus că vede „o provocare centrală a timpurilor noastre” în nevoia de a arăta lumii că „democrațiile pot obține rezultate, îmbunătățind viața propriilor cetățeni și abordând cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea întreagă”.

Democrația nu se întâmplă din greșeală... Trebuie s-o reînnoim cu fiecare generație...

„Democrația nu se întâmplă din greșeală (...). Trebuie s-o reînnoim cu fiecare generație”, a mai spus Biden.

La summit-ul de două zile sunt invitați lideri ai țărilor democratice, dar și reprezentanți ai societății civile, ai donatorilor și ai sectorului privat.

Printre invitați se numără aliații occidentali ai Statelor Unite, noile democrații din Europa de Est, inclusiv R. Moldova.

Summit-ul se concentrează pe trei subiecte cheie ale democrației: apărarea împotriva autoritarismului, combaterea corupției și promovarea respectării drepturilor omului.

Joe Biden a spus că administrația sa colaborează cu Congresul pentru a aproba un fond de peste 424 milioane de dolari destinat consolidării democrației în lume, inclusiv prin sprijinirea presei independente.

Președintele american a spus că, „datorită presei libere, publicul este informat, iar guvernele trebuie să răspundă în fața oamenilor”.

Oficialii americani speră să obțină sprijin pentru inițiative globale, cum ar fi utilizarea tehnologiei pentru a asigura confidențialitatea sau ocoli cenzura.

China și Rusia, pe care Biden le consideră drept principalele regimuri autocrate și care nu au fost invitate la summit au reacționat, spunând că inițiativa va adânci divergențele ideologice pe plan global.

Nici o țară nu are dreptul să judece cu o singură măsură peisajul politic vast și variat al lumii...
Anatoli Antonov/Qin Gang

„Nici o țară nu are dreptul să judece cu o singură măsură peisajul politic vast și variat al lumii”, au scris într-un eseu comun, în noiembrie, ambasadorii rus și chinez la Washington, Anatoli Antonov și Qin Gang.

Iritând și mai mult China, administrația Biden a invitat la summit Taiwanul, insula cu un guvern democratic, pe care Beijingul o consideră o provincie chineză renegată.

Nu au fost invitați la summit nici liderii din două țări ale NATO, Turcia și Ungaria. Mai lipsesc țări ale Asiei Centrale, dar nici Azerbaidjanul sau Bosnia-Herțegovina.

Președinta moldoveană Maia Sandu va vorbi la summit, într-o sesiune consacrată combaterii corupției.

În cel mai recent raport al său, Freedom House, o organizație neguvernamentală care monitorizează starea democrației în lume, a spus că aceasta a înregistrat un nou declin, pentru al 15-lea an la rând.

Summit-ul organizat de președintele american are scopul să oprească această tendință. Administrația Biden ar vrea ca participanții să își asume angajamente publice concrete pentru îmbunătățirea guvernării democratice, înainte de o a doua reuniune cu prezență fizică planificată pentru sfârșitul anului 2022.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG