Linkuri accesibilitate

O Curte de apel britanică a admis recursul american în procesul de extrădare al lui Julian Assange


Fondatorul WikiLeaks Julian Assange, Londra, 13 ianuarie 2020.

Statele Unite au câștigat un recurs vineri la o Curte de Apel britanică, deschizînd calea pentru posibila extrădare a lui Julian Assange în America, unde fondatorul WikiLeaks e acuzat de mai multe delicte penale, între care de încălcarea a legii spionajului și de conspirație pentru atacarea cibernetică a computerelor guvernamentale. Stella Morris, logodnica lui Assange, a declarat că echipa juridică va contesta decizia judecătorului Timothy Holroyde.

Un tribunal inferior a refuzat mai devreme anul acesta o solicitare americană de extrădare a lui Assange pentru a fi cercetat sub acuzația de spionaj, după ce WikiLeaks a publicat acum zece ani mii de documente militare și diplomatice secrete. Judecătoarea de district Vanessa Baraitser a respins extrădarea din motive medicale, spunînd că e posibil ca Assange să încerce să se sinucidă dacă va fi ținut în condiții grele în arest. Dar avocatul guvernului american, James Lewis, a negat că sănătatea mentală a lui Assange e prea fragilă pentru ca acesta să poată fi judecat în America.

Procuratura americană l-a pus sub acuzare pe fondatorul WikiLeaks pentru 17 delicte de spionaj și unul de abuz digital. Aceste delicte se pedepsesc cu maximum 175 de ani de închisoare,, deși Lewis susține că cea mai lungă pedeapsă dată vreodată pentru astfel de delicte a fost de 63 de luni de închisoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG