Linkuri accesibilitate

Premierul polonez a spus că va încerca să-l convingă pe omologul său german să nu permită pornirea transportului de gaz prin Nord Stream 2


Tensiunile cu Rusia, criza migranților din Belarus și alte chestiuni presante pentru Uniunea Europeană figurează pe agenda convorbirilor oficiale pe care cancelarul german Olaf Scholz le poartă în capitala Poloniei Varșovia. Scholz, care a preluat șefia cabinetul de la Berlin în 8 decembrie, se întâlnește cu omologul său polonez Tadeusz Morawiecki. Germania a sprijinit eforturile Poloniei de a opri miile de migranți care vor să treacă granița venind din Balaru, într-o criză despre care autoritățile poloneze și oficialitțile Uniunii Europene spuncă e orchestrată de regimul dictatorial al lui Alekandr Lukașenka.

Scholz a spus că vizita sa e una de prietenie, dar se așteaptă ca el să atingă și subiecte contencioase, între care reformarea negativă a justiției poloneze de către formațiunea de guvernământ de la Varșovia, Partidul Lege și Justiție de dreapta, reformare despre care Curtea Europeană de justiție spune că încalcă legislați Uniunii Europene. Germania spune că va ajuta Varșovia și Bruxelles-lul să găsească o soluție la această dispută legală.

Pe agenda convorbirilor de la Varșovia figurează și controversatul proiect al magistralei Nord Tream 2 din Rusia spre Germania. Premierul polonez a spus că va încerca să-l convingă pe omologul său german să nu permită pornirea transportului de gaz prin Nord Stream 2, pentru că Rusia ar putea folosi această conductă împotriva Europei.

XS
SM
MD
LG