Linkuri accesibilitate

„Fantoma defunctei URSS bântuie prin coridoarele Kremlinului” (Nicolae Negru/ „Ziarul Național”)


Revista presie matinale.

Agenția de știri IPN o citează pe experta în sănătate publică Ala Tocarciuc, potrivit căreia Republica Moldova trebuie să facă o evaluare a capacităților sale de răspuns în contextul proliferării în unele regiuni ale lumii a noii tulpini Omicron. Va fi necesară sporirea capacității de testare a populației. Experta a atras atenția că deocamdată nu există date oficiale despre prezența tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 în Republica Moldova. Ea îndeamnă însă autoritățile să fie cu ochii în patru, pentru că datele altor țări, de exemplu, SUA, arată că doar în 7 zile Omicronul a devenit tulpină dominantă: a crescut de la 10% la 76%”. „Cred că în cazul Omicron perioada aceasta va fi și mai scurtă, pentru că crește contagiozitatea virusului. Un alt factor ține de faptul că noi avem un număr foarte mic de oameni revaccinați cu booster. Cei care au fost vaccinați în lunile martie – mai deja au un titru scăzut de anticorpi. Deja ei sunt în segmentul oamenilor care sunt susceptibili la (infectarea cu - n.r.) Omicron, deci, se vor infecta cu Omicron mai repede decât cei care s-au vaccinat în septembrie sau cei care au făcut booster”, a estimat Ala Tocarciuc.

Editorialistul Nicolae Negru de la „Ziarul Național” amintește că duminică, 26 decembrie, s-au împlinit 30 de ani de la dispariția subită a Uniunii Sovietice. Pe 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov a semnat decretul de demisie a președintelui URSS și a ordonat coborârea drapelului roșu cu seceră și ciocan de deasupra Kremlinului, notează autorul. Imperiul sovietic nu mai putea fi salvat decât prin război civil și vărsări de sânge, se justifică primul și ultimul președinte al URSS în fața celora care îl învinuiesc de lașitate și trădare, scrie Nicolae Negru. (…) Fantoma defunctei URSS bântuie prin coridoarele Kremlinului, iar Putin încearcă să vorbească în numele ei, punând ultimatum SUA și NATO, acuzându-le că ar fi trecut niște „linii roșii”, cerându-le să respecte vechea „sferă de influență” a URSS, pentru care nu a dorit să verse sânge Gorbaciov, conchide editorialistul de la Ziarul Național.

Portalul Moldova.org publică un reportaj despre proiectul EcoVillage, dezvoltat la poalele pădurii din preajma satului Rîșcova, raionul Criuleni, unde se află una din puținele gospodării care se ambiționează să aibă faima de localitate în totalitate ecologică. În urma cu opt ani Liliana Botnaru și soțul ei au început să-și pună întrebări despre ce înseamnă durabilitatea și cum arată ea în realitate, de fapt. Împreună cu alte familii au încercat să înțeleagă cum pot să ducă un stil de viață mai prietenos mediului. Atunci tinerii și-au amintit de „Sciastlivoe”, o comunitate ecologică stabilită lângă s. Donici, Orhei. Luând niște principii de la ei, schimbând-le pe altele, au înțeles ce căutau și ce vor să facă. Iar la Rîșcova, Criuleni, s-au stabilit după ce au aflat de alți doi ecologiști care trăiau deja în sat și încercaseră mai devreme să implementeze un sistem de colectare separată a deșeurilor.


La final vă amintesc că astăzi, la ora 13:00, se închide expoziția „Corupția în Republica Moldova. 30 de ani de luptă”, organizată de reporterii săptămânalului de investigații „Ziarul de Gardă”. Începând cu ora 12:00 exponatele licitate vor fi desprinse și oferite persoanelor care le-au licitat. Orice exponat din cadrul expoziției a putut fi obținut contra abonamente pentru închisori sau pentru alte instituții responsabile de pedepsirea sau reeducarea corupților, dar și pentru promovarea și respectarea drepturilor omului, se arată în anunțul publicației. Abonamentele pot fi donate prin intermediul paginii abonare.md, unde fiecare persoană poate indica cărei instituții sau persoane oferă acest abonament. Exponatele rezervate deja au fost marcate cu un însemn special, iar la livrare pe fiecare exponat va fi lipit un certificat care atestă autenticitatea participării la expoziție.

XS
SM
MD
LG