Linkuri accesibilitate

„Face o treabă excelentă”: fostul președinte Trump în sprijinul premierului ungar Orban


Premierul ungar Viktor Orban primit la Casa Albă de președintele republican Donald Trump, Washington, 13 mai 2019.
Premierul ungar Viktor Orban primit la Casa Albă de președintele republican Donald Trump, Washington, 13 mai 2019.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Fostul președinte Trump a făcut un gest mai puțin obișnuit când și-a declarat, luni 3 ianuarie, sprijinul „total” pentru premierul Ungariei, Viktor Orban, care are anul acesta alegeri, potențial mai echilibrate decât altele anterioare, în peste un deceniu de când se află la putere. În Occident în general, populismul lui Orban, tendințele sale anti-liberale sunt văzute ca fiind în detrimentul democrației în Uniunea Europeană.

Trump scrie însă că Viktor Orban își „iubește cu-adevărat țara și dorește ca poporul său să trăiască în siguranță”. El continuă, Orban „face o treabă excelentă în protejarea Ungariei, stoparea imigrației ilegale, crearea de locuri de muncă, comerț și trebuie să i se permită să continue după alegerile următoare. Este un lider puternic, respectat de toți” – se arată în declarația lui Donald Trump.

Aflat în conflict cu instituţiile UE şi cu lideri vest-europeni care-l acuză că încalcă statul de drept şi valorile europene, în special pentru respingerea migranţilor şi restrângerea drepturilor comunităţii LGBT, Viktor Orban se va confrunta în alegerile generale din aprilie cu un front unit al opoziţiei.

Şase partide ungare, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik, redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva partidului Fidesz al actualului premier şi au desemnat un candidat comun pentru conducerea guvernului, Péter Márki-Zay, care se descrie ca fiind tot un conservator. Sondajele arată Fidesz şi alianţa de opoziţie aproape la egalitate.

Viktor Orban a acuzat Washingtonul şi Bruxellesul că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei pentru ca Péter Márki-Zay să câştige alegerile. Vorbind în octombrie în faţa a zeci de mii de simpatizanţi adunaţi la Budapesta pentru a marca revolta anti-sovietică din anul 1956, el a spus că Washingtonul şi miliardarul George Soros ajută opoziţia ungară cu bani, reţele de activişti şi mass-media.

La un miting separat al opoziţiei, Marki-Zay a promis atunci că, dacă va deveni premier, guvernul său va elabora o nouă Constituţie, va combate corupţia, va introduce moneda euro şi va garanta libertatea presei.

În 2019, organizația Freedom House a coborât nivelul pentru Ungaria de la societate „liberă” la ”parțial liberă” – la fel ca țări cum sunt Pakistan, Singapore, Ucraina și Zimbabwe. Dar în același timp Orban a devenit preferatul unor cercuri de extremă dreapta din Statele Unite. Moderatorul de la Fox News, Tucker Carlson a lăudat politicile de imigrație ale lui Orban, în timp ce fostul strateg al Casei Albe, în prima parte a administrației Trump, Steve Bannon l-a numit „cea mai semnificativă personalitate de pe prezenta scenă politică”.

De când a încetat să fie președinte, Trump a rămas activ în politică, sprijinind o anumită categorie de candidați republicani, în curse electorale interne. Nu se știe dacă el intenționează să candideze din nou în 2024, dar ținând cont de controlul pe care-l exercită asupra Partidului Republican, nu este exclus – dacă o face - să fie reales.

În sondaje actuale împotriva lui Joe Biden, rezultatul este în limitele marjei de eroare, în favoarea lui Biden.

Deocamdată prezența politică a lui Trump e menită să adune fonduri, să dea un iz politic problemelor lui legale și să mențină toate posibilitățile deschise.

XS
SM
MD
LG