Linkuri accesibilitate

Trupe rusești, trimise în Kazahstan pentru „menținerea păcii”


Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Moscova a informat că trupe aeropurtate rusești au fost trimise în Kazahstan, la cererea guvernului de la Nursultan, pentru a ajuta la „stabilizarea” situației, pe fondul protestelor fără precedent care au cuprins țara de mai multe zile.

Inițial, protestele au fost provocate de o creștere substanțială a prețurilor la combustibil dar între timp, revendicările s-au politizat.

Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev a dat vina pe bande „teroriste” pregătite în străinătate, fără a aduce însă nici o dovadă.

Primăria din Almatî, incendiată în timpul protestelor, 5 ianuarie 2022.
Primăria din Almatî, incendiată în timpul protestelor, 5 ianuarie 2022.

Anunțul despre trupele rusești a venit după ce militari fuseseră deja desfășurați pe străzile din centrul economic al țării, fosta capitală Almatî.

Militarii au sosit pe jos și în mai multe vehicule blindate, relatează agenția Reuters, citând martori oculari. Nu este clar dacă este vorba de trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

Între timp, purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, a declarat că zeci de „extremiști” ar fi fost „eliminați” peste noapte din oraș, când „au încercat să atace clădiri administrative, sediul poliției din Almatî, precum și comisariatele locale de poliție”.

Nursultan- trupe păzesc clădirea președinției.
Nursultan- trupe păzesc clădirea președinției.

Televiziunea de stat susține că 12 polițiști ar fi murit în cursul nopții în confruntările cu protestatarii din Almatî, iar alți 353 au fost răniți.

Forțele trimise în Kazahstan, forțe „de menținere a păcii” – se arată într-o declarație oficială – vor include militari și din restul țărilor membre în Tratatul Colectiv de Securitate: Armenia, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Miercuri, autoritățile din Kazahstan au declarat stare de urgență în toată țara, iar internetul se pare că a fost blocat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG