Cotidianul Washington Post informează, citând o oficialitate de la Casa Albă, că negociatorii americani intenționează să demareze convorbirile cu interlocutorii lor ruși, luni, cu propuneri care iau în considerare amplasamentele unor rachete de luptă și anvergura exercițiilor militare, în Europa.
Administrația Biden dorește să testeze dacă Kremlinul are cu adevărat intenția să pună capăt crizei ucrainene, pe care a creat-o prin masarea de trupe la frontieră sau negocierile sunt doar o manevră de a prezenta cereri, care nu pot fi onorate, ca pretext pentru o invazie.
Delegațiile de la Geneva vor fi conduse de adjuncta secretarului de stat, Wendy Sherman și respectiv Serghei Reabkov, adjunctul ministrului de externe al Rusiei. Aceste convorbiri sunt urmate de altele cu NATO și cu Organizația pentru securitate și cooperare în Europa, dar observatorii politici consideră că negocierile bilaterale de la Geneva vor fi cele mai de substanță și vor oferi indicii cu privire la pozițiile părților.
O altă oficialitate americană citată de Washington Post spune că, în conformitate cu mentalitatea liderilor ruși, doar întâlnirea bilaterală contează cu adevărat. Autoritățile de la Washington nu știu dacă Putin crede că acesta este un moment favorabil pentru a ataca Ucraina și a o readuce în orbita Rusiei sau dacă dorește doar concesii de securitate de la Statele Unite și aliați. Partea americană vrea să vadă dacă la Geneva, rușii vor insista asupra unor solicitări despre care știu că nu au nici o șansă, cum este oprirea extinderii NATO sau dacă se vor concentra asupra zonelor în care este o marjă de negociere.
Vineri secretarul de stat, Antony Blinken a acuzat Rusia că lansează falsa idee că NATO ar amenința Rusia, menționînd actele de agresiune ale Rusiei, în regiune, amestecul în alegerile americane și încercările de asasinat, cu agenți chimici. Analiști americani cred că delegația rusă ar putea da ascultare ofertei americane pentru ca ulterior să decidă dacă o poate prezenta acasă drept o victorie majoră de securitate sau nu.
Americanii susțin că negocierile au la baza reciprocitate și că nu vor încheia înțelegeri decât dacă partea rusă răspunde adecvat la temerile Statelor Unite. Surse americane spun că convorbirile de la Geneva vor fi exploratorii, Statele Unite neintenționând să facă angajamente ferme, înainte de consultările care vor urma cu aliați și aici la Washington.